B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

VIRŠLA KAO IZ FRANKFURTA

autor: Gomex | 26.07.2017
VIRŠLA KAO IZ FRANKFURTA

Među ljubiteljima viršle ne postoje starosne granice. Ranije generacije se sećaju viršli koje su se prodavale u paru, u lepinjici sa običnim ili ljutim senfom, dok ih mlađi češće jedu u vidu hot doga, prema američkom načinu konzumiranja viršle - u kifli, sa senfom i kečapom.

Bez obzira na naziv i način upotrebe, viršla širom sveta uživa zasluženo poštovanje. Sa viršlom je počela prodaja brze hrane, na kioscima i u malim restoranima, koja se jede usput, na sportskim utakmicama ili u kući i koja može da menja bilo koji obrok...

Danas postoje savremene mašine za fino usitnjavanje kvalitetnog mesa. Začini koji se dodaju su vezani za osnovnu recepturu, ali u određenoj meri zavise i od odabira svakog proizvođača.

Na tržištu su prisutne različite vrste ali i proizvodi različitog kvaliteta. Potrošači najčešće ipak prepoznaju kvalitet i vezuju se za proizvođače koji poštuju osnovni recept i viršle prave od najkvalitetnijeg mesa – junećeg, junećeg i svinjskog mesa u različitim odnosima, pilećeg, ćurećeg…

Uputstvo za pripremu je jednostavno i nalaže da se pre konzumiranja viršla bari ili na neki drugi način termički obradi. Nakon termičke obrade može da bude zamena za meso ili dodatak salatama ili testu. Ranije se preporučivala deci i bolesnicima jer se lako vari, a danas je jedu svi i možemo slobodno reći uvek i na svakom mestu.

Nemci su je smislili i njihov je nacionalni specijalitet, a ceo svet je jede i svojata kao viršlu, hrenovku, frankfurter ili hot dog. Ostala je i opstala bez obzira na razvoj industrije mesa i pojavu novih proizvoda. Uvek je aktuelna i rado se konzumira na svim kontinentima. Ova jedra, ružičasta “dama” sa nama je već 600 godina i broj njenih varijacija danas prevazilazi samo broj njenih ljubitelja.

Viršla se proizvodi od kvalitetnog, fino usitnjenog mesa, jedne ili više vrsta, sa dodatkom mešavine začina. Ovom smesom se puni prirodno ili veštačko crevo, a zatim toplotno obrađuje na temperaturama pasterizacije, pri čemu viršle mogu da se dime i bare. Prilikom toplotne obrade stiču neophodnu održivost i dobijaju karakterističnu boju, aromu i konzistenciju. Nakon hlađenja i pakovanja, finalni proizvod stiže do konzumenata.

Pre upotrebe viršla se najčešće kuva, mada se danas često termički obrađuje i na druge načine. Oblici su uglavnom standardizovani. Na tržištu se viršla može pronaći i sa raznim dodacima: omotana slaninom, sa dodatim kačkavaljem, manje ili više začinjena.