B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

U začinima treba znati uživati

autor: Gomex | 10.01.2019
U začinima treba znati uživati

Najvažnije pravilo vezano za začine je da treba uživati u njima. Probajte nove ukuse, arome i nove kombinacije. Nekada je bilo skoro nemoguće doći do dobrih, kvalitetnih i egzotičnih začina - i bili su prilično retki i vredni.

Da li začine dodati na početku ili pred kraj?

Sada to nije više slučaj, tako da nema potrebe da nagomilavate začine. Začine treba cuvati od starenja kako bi zadržali svoju prepoznatljivu aromu. Slobodno ih koristite tako sto ćete ih samleti ili izlomiti, blago prepeći da bi oslobodili arome i ukuse iz celog sveta u vašoj kuhinji.

Sušeno mleveno bilje i začini odmah oslobađaju aromu. Kod jela koja se dugo kuvaju, kao što je, na primer, gulaš, ovakve začine dodajte pred kraj kako biste izbegli da se arome prekuvaju i začini izgube svoje svojstvo.

Celi začini, kao što su lovor ili biber u zrnu, oslobađaju aromu mnogo sporije nego mleveni ili sveži i idealni su za jela koja se dugo kuvaju. Kako biste ih lakše izbacili nakon kuvanja, uvežite ih u komadić gaze pre nego što ih dodate jelu. Za presnu hranu, kao što su salate ili prelivi, voće ili voćni sokovi, dodajte začine i začinsko bilje nekoliko sati pre serviranja kako bi se ukusi oslobodili i sjedinili međusobno.

Kao alternativa ovome, može da posluži mali trik: tečnost sa začinima nakratko zagrejte samo da se oslobode arome, a onda ohladite. Za prelive, dodajte začine u sirće i ostavite da odstoji pre nego što dodate ulje. Ne postoji opšte pravilo za količine začina – jačina i efekat svakog začina i začinske biljke je drugačija i njen efekat zavisi i od hrane u koju se dodaje.

Najbolje je da se vodite receptima koji su isprobani ili dolaze od izvora od poverenja. Količine začina kasnije možete prilagoditi ličnom ukusu. Kada kuvate bez određenog recepta, pokušajte sa ¼ kašičice na 4 porcije, 500 g mesa ili na svake 2 šolje sosa ili supe. Kada dodajete suve začine tj bilje umesto svežih, koristite 1/3 navedene sveže količine. I ne zaboravite da stalno probate hranu tokom pripreme!

Čuvajte začine kako bi zadržali aromu!

Čuvajte začine na pravi način, pa će oni zadržati svoju prepoznatljivu aromu i obogatiti vaša jela jedinstvenim ukusom i mirisom. Svetlost, vlaga i toplota su najveći neprijatelji bilja i začina, preporučujemo da čuvate vaše začine u dobro zatvorenim teglicama na suvom i tamnom mestu. Iako je praktično držati začine u blizini šporeta, naša preporuka je da ih držite što dalje, npr u ormarićima u kuhinji. Začine je najbolje kupovati u marketima u originalnim pakovanjima koja su deklarisana, fabrički zatvorena i imaju svoj rok upotrebe.