B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tuna kao letnji obrok

autor: Gomex | 04.07.2019
Tuna kao letnji obrok

U letnjem periodu, kada su spoljašnje temperature izuzetno visoke organizam nema potrebu za velikim energetskim unosom hrane. Tokom leta, nutricionisti preporučuju unos dovojne količine tečnosti i hranu koja se lako vari. Savet je da se zdravo hranite i unosite probiotske kulture, može i u obliku suplemenata. Ne opterećujte vaš želudac jakom, masnom i teškom hranom.

Šta jesti leti?

Tokom leta ishrana treba da bude redovna, što podrazumeva tri obroka i dve užine u toku dana. Ti obroci treba da budu lagani, sa puno svežeg povrća, u vidu salata, kuvanog ili grilovanog povrća u kombinaciji sa pilećim mesom i ribom. Od povrća je najbolje ono sezonsko: paradajz, krastavac, paprika, kupus, boranija, jer je bogato vitaminima, mineralima, koji štite organizam od spoljašnjih uticaja, pre svega od sunca, kao i dijetnim vlaknima koja pružaju osećaj sitosti zajedno sa proteinima iz mesa.

U letnjim mesecima, voće i povrće su dragocene namirnice jer sadrže i veliki procenat vode i sve elektrolite koje gubimo znojenjem. Sam organizam leti, za vreme vrelih dana, traži hranu koja je lagana za varenje, sa više vlakana, a manjom količinom masnoća i belančevina. So, suhomesnati proizvodi, pržena i masna jela su svakako hrana koju leti treba izbegavati.

Leti je posebno korisno uživati u kajsijama, breskvama, dinjama, lubenicama, šargarepi, paradajzu, tj. u narandžastom, žutom i crvenom voću i povrću. Ono sadrži biljne pigmente koji poseduju antioksidativne osobine i podstiču pigmentaciju. Pomažu u prevenciji raka kože i sprečavaju prevremeno starenje kože.

Zimska jela kao sto crveno meso, zapržena i masna jela svakako treba izbegavati. Proizvodi od soje se lako vare i dobar su izvor proteina i odlična zamena za životinjske proteine u letnim mesecima.

Unos tečnosti leti

Leti je izuzetno važno održavati adekvatan unos tečnosti odnosno vode. Zbog visokih spoljnih temperatura, organizam se više znoji i dolazi do smanjenja vode u ćelijama. U toku leta trebalo bi izbegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, jer mogu doprineti povećanju dehidratacije pošto stimulišu izlučivanje vode iz organizma. Iako nam leti najviše prijaju hladni napici treba da znamo da ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tečnost sobne temperature.