B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

TATAR, TARTAR ILI TARATOR NIJE BAŠ ISTO!

autor: Gomex | 11.07.2017
TATAR, TARTAR ILI TARATOR NIJE BAŠ ISTO!

Šta ćeš dobiti ako u restoranu naručiš tartar biftek, tarator sos i tatar salatu? Ništa, osim podsmeha jer si neznalica koji je sve pobrkao.

Tatar ili tatarski biftek je jelo od goveđeg mesa koje je dobilo naziv po konjanicima Tatarima. Oni su goveđe šnicle, u nedostatku mašine za mlevenja mesa, stavljali pod sedlo i jahali na njima dva dana. Tako su dobijali meso idealno za mazanje na hleb.

Danas ne morate da jašete sedeći na šnicli kako biste pripremili ovaj delikates. Držite ga u ulju, najmanje 24 sata, a zatim ga sitno iseckajte. Ako baš nemate vremena sameljite krupno. U svakom slučaju, meso ne sme ličiti na paštetu. Koje ćete začine dalje koristiti stvar je ličnog ukusa. Pojedini recepti predlažu čak više od stotinu začina!

Tartar sos nema veze sa tatar biftekom i nikako se ne jedu zajedno, bez obzira na sličan naziv. Ovaj sos se služi uz hladno meso ili ribu. I za ovo jelo, takođe, postoji nekoliko različitih recepata ali u osnovi svih su sledeći sastojci: kiseli krastavci, beli luk, pavlaka, majonez, senf i peršunov list. Ovaj sos može da se jede i samo uz prepečen hleb ili pomfrit, za doručak ili užinu.

Tarator salata je slična tartar sosu, ali se ipak ne radi o istom jelu. Umesto kiselih koriste se sveži krastavci, a umesto pavlake, kiselo mleko. Uz to još ide beli luk i so. U svakom slučaju, reč je o idealnom jelu za vrele letnje dane koje se odlično slaže uz hladno meso, ribu, ili kao umak za grisine i čips na žurkama.

Veliki deo današnje meksičke kuhinje zasniva se na tradicionalnim jelima Asteka i Maja, u kombinaciji sa kulinarskim navikama španskih kolonista. Asteci i Maje su uglavnom konzumirali jela koja su pretežno sadržala kukuruz, pasulj i tikvu, dok su od začina najviše koristili ljute papričice, bilje i razne umake. Verovanje da je sva meksička hrana ljuta je pogrešno. Čili (chilli) ne mora da bude nužno ljut - pod ovim imenom Meksikanci podrazumevaju više od 100 vrsta paprike, od kojih mnoge uopšte nisu ljute.