B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Suština svake palačinke

autor: Gomex | 02.08.2018
Suština svake palačinke

Tanke palačinke, koje se kod nas većinom pripremaju u stvari originalno nose naziv “crepe” (reč francuskog porekla, od latinskog “crispa” – uvijen). Služe ih sa raznim kremama i sirupima, a priprema je slična, od zemlje do zemlje.

Međutim, neverovatno je koliko je ovo jelo omiljeno, jer gotovo svaka država ili region ima neku svoju verziju – jelo sa palačinkama, kojim se ponosi. Pripremaju se sa brašnom, jajima, mlekom, puterom i malo soli. Možete ih puniti faširanim mesom, umacima, sirom, šunkom, ali i čokoladnim namazima, mlevenim keksom, grožđicama, džemom…

U Francuskoj je posebno popularna torta od palačinki, koja se pravi tako što se palačinke ređaju jedne preko drugih, s tim da između njih stavljate malo namaza po želji.

Šveđani imaju tu naviku da u smesu za palačinke dodaju narendani sirovi krompir (ili neko drugo povrće) pre pečenja, ali posebno su ponosni na recept sa šafranom i rižom – palačinke peku u rerni.

Čak su i stari Grci pravili palačinke, a pominju ih pesnici Cratinus i Magnes još u 5. veku p.n.e. Pravljene su sa pšeničnim brašnom, maslinovim uljem, medom i kiselim mlekom. Pravljene su i sa pirovim brašnom (spelta, krupnik) i obično su služene sa medom, susamom i sirom. Nije teško vratiti se u staru Grčku, zar ne?

Nama najpoznatije kao američke, ali su česte i u Kanadi i Meksiku. Pored jaja, brašna i mleka ove palačinke sadrže i prašak za pecivo, mada u smesu možete dodavati i razno voće, komadiće čokolade, cimet, vanilu, ali i sir. Debele su oko 1 cm. Ne umotavaju ih, već samo posipaju raznim sirupima, džemom, puterom od kikirikija, medom, šlagom… Naravno, postoje verzije pravljene sa kukuruznim brašnom (u mešavini sa belim pšeničnim), ali i mini palačinke široke tek 5 cm u prečniku, koje nazivaju “silver dollar”, srebrni dolar, jer nisu veće od kovanice dolara iz 1979.

Najjednostavnije varijante za premazivanje palačinki su džem ili marmelada, krem namazi od čokolade, lešnika ili med. Ali, ko ne voli kada se palačinke napune smesom mlevenih oraha i šećera? Za one kojima je takva kombinacija „suva“ savetujemo dodavanje malo mleka u smesu, za sočnost i bolju (raz)mazivost. Mleveni orasi se mogu dodati i rastopljenoj čokoladi za hrskavu poslasticu.

Za ledeni užitak, palačinku pustite da se ohladi i napunite je omiljenim sladoledom, a odozgo je možete posuti svežim seckanim voćem. Za ljubitelje slatko slanih ukusa zapečene palačinke sa svežim kravljim sirom su klasik, a ono što ih čini neodoljivim je činjenica da se moraju malo zapeći u rerni što im daje posebnu hrskavost i slast.