Pripreme za Božić počele su šestonedeljnim postom, koji se završava u ponoć između 6. i 7. januara. Post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli i rđavih dela, pa je to podvig kako telesni tako i duhovni.
Unos kalcijuma za vreme posta je smanjen, zato je dobro da dva do tri puta nedeljno jedete sardine iz konzerve. Izgnječite ih sa kostima i tako ćete uneti kvalitetan kalcijum. Nutricionisti kažu da je dobro ubaciti i svež luk u ovu kombinaciju ukoliko vaša okolina to toleriše. Tokom posta jedite mahunarke na razne načine. Zdrave su, zasitne i odličan izvor minerala. Grašak je prirodni izvor serotonina, a pasulj pomaže da se organizam dobro pročisti i lekovit je za zglobove.
Za celokupan organizam tokom posta neobično su važni orašasti plodovi. Grickajte orahe, lešnike, bademe, pečeni kikiriki. Sto grama orašastih plodova ima oko 600 kalorija i zato ih jedite umereno. Povremeno mogu biti odličan obrok tokom boravka napolju. Ako dodate i malo suvog voća, imaćete kompletan veoma ukusan i zdrav obrok bez mnogo pripreme.
Post je pravo vreme za čorbe i potaže od povrća. Odlično će vas ugrejati uveče, kada se vratite sa posla. Skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.
Unos tečnost nemojte zanemariti tokom trajanja posta. Pripremajte razne čajeve i zasladite ih medom. Med sadrži vitamine i minerale i smatra se kompletnom i savršenom prirodnom namirnicom. Za vreme posta jedite testeninu sa povrćem. Izaberite neke od brojnih vrsta integralnih testenina, dodajte pečurke i uživajte u zdravom obroku. Na kraju, čak i kokice mogu biti ukusan obrok za vreme posta. Sto grama kokica ima oko 380 kalorija.
Uz sve prethodno navedene posne đakonije popijte čašu soka od paradajza, a za desert bananu. Jednostavan i brz obrok možete pojesti na radnom mestu.
Idealno je unositi suvo voće ujutru jer obiluje vodom, zdravim mastima, belančevinama, vlaknima, vitaminima, mineralima i šećerom - svim onim što je neophodno organizmu da od starta pravilno funkcioniše! Vitamini C, E i beta karoten u suvom voću su zaslužni za održavanje našeg imuniteta, suve kajsije i urme, na primer, sadrže i gvožđe, magnezijum i vitamin A; suve urme su i prirodan izvor energije koji nam daje snagu, dok suve jabuke na primer sprečavaju zatvor. Suve šljive takođe regulišu varenje, suve smokve podstiču cirkulaciju i dobar san, suva brusnica je neverovatno efikasan antibiotik… Dakle, suvo voće zaista čini čuda i može sve!