B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ŠTA TI JE RUČAK BEZ PAVLAKE?

autor: Gomex | 23.06.2017
ŠTA TI JE RUČAK BEZ PAVLAKE?

Kisela pavlaka je namirnica koja na našim prostorima ima poseban status. Ona se već dugi niz godina upotrebljava kao namaz za doručak i neizostavan je preliv preko različitih kulinarskih đakonija koja zahtevaju upravo dodatak ove pavlake kako bi ukusi bili potpuni.

Tradicionalna srpska kuhinja podrazumeva korišćenje kisele pavlake kao dodatka u brojnim jelima, a meša se i u dizana testa kako bi se postigla izdašnija struktura. Kisela pavlaka važan je deo različitih umaka, supa, a u nekim salatama predstavlja osnovni sastojak. Mnoge domaćice je umesto obične pavlake za kuvanje dodaju testeninama, kako onim italijanskim, tako i tradicionalnim, kao recimo u testo ili što bi Vojvođani rekli “nasuvo” sa - pavlakom.

Ukoliko kiselu pavlaku pomešate sa svežim sirom i sitno naseckanim kiselim krastavcima dobićete sjajan prilog za jela od mesa, a naročito je ukusno u kombinaciji sa ribom. Kisela pavlaka je takođe sjajan dodatak tartar sosu, a uz pečeni mladi krompir u ljusci, poslužite pavlaku i svežu sezonsku salatu i dobićete odličan i hranljiv obrok.

U nekim krajevima klasična sarma ili sarmice od zelja ne mogu se zamisliti bez pavlake. Kada su u pitanju salate od kiselog kupusa, krastavaca ili pak krompira, kisela pavlaka će im dati odličan ukus. Takođe, koristi se kao sastavni deo recepata u raznim poslasticama kao što su slatke pite ili pak gurabije.

Posebno je zdrava poslastica pita od smokava, rogača i brusnice sa kiselom pavlakom. Osim toga odlična je zamena umesto pavlake za kuvanje ukoliko je jelu potrebno dati svežinu, a sjajna kombinacija je i sos za testeninu penne rigate od susama, piletine i pavlake.

Kod nas se najčešće koristi, pa samim tim i prodaje, pasterizovana kisela pavlaka, svetle boje i jednolične strukture. Ukus joj je blag i lagano kiseo.

Kisela pavlaka kao i drugi fermentisani proizvodi ima ograničen rok trajanja, pa pri kupovini obavezno proverite datume na pakovanju.

Kisela pavlaka se proizvodi od slatke koja sadrži oko 18% masti. Ta se pavlaka pasterizuje, homogenizuje i naglo ohladi.

Ohlađenoj se pavlaci onda dodaju čiste kulture bakterija mlečne kiseline za pavlaku, smesa se dobro izmeša, pa se ostavi da “sazri” ili odmah stavlja u posude u kojima se šalje u prodaju.