B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Riznica zdravlja u teglama...

autor: Gomex | 23.01.2020
Riznica zdravlja u teglama...

Paprika se već dugo upotrebljava u svim kuhinjama širom sveta. Teško bi bilo nabrojati sve vrste jela, a posebno sve recepte u kojima se ona pominje. Zbog jarkih i raznovrsnih boja, često je pogodna i za dekoraciju obroka, ali ono što je najvažnije, paprika je jedna od najzdravijih namirnica, čak i kada se nalazi u tegli zimnice.

Zbog čega treba jesti papriku?

Svima je dobro poznat veoma aromatičan miris i ukus ovog povrća, koji će svakom jelu, čak i upotrebljen u malim količinama, dati predivnu aromu. Ovu temu sada ostavljamo kulinarima, a mi prelazimo na priču o paprici i njenim lekovitim svojstvima. 

Fitohemikalije u doslovnom prevodu predstavljaju biljne hemikalije ili hemikalije biljnog porekla. Veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidativna svojstva, koja mogu sprečiti ili umanjiti simptome određenih bolesti.

Osim toga, one mogu biti i različitog ukusa, pa su tako neke blage i slatke, a druge ljute. Bitno je znati da kakav god ukus imale, paprike su veoma hranljive i spadaju u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, te su odlične i za dijetalnu ishranu, naročito zbog toga što obiluju mineralima, posebno kalijumom.

Vitamini i prednosti za zdravlje

* Zahvaljujući vitaminu A, korisna je za očuvanje vida i protiv raznih vrsta infekcija

* Vitamin C podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka

* Vitamin B6 je od vitalnog značaja za organizam, hrani nervni sistem i popravlja imunitet

* Beta-karoten koji paprici daje boju, poznat je kao prirodni zaštitnik od raka dojke

* Likopen u crvenoj paprici može smanjiti rizik od raka jajnika

* Ovo povrće deluje antidepresivno, antiseptički, otvara apetit, podstiče varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva...