Pasirani paradajz možete koristiti kao dodatak jelima, ali i kao sok od paradajza! Tu dvostruku ulogu dobio je zahvaljujući svežem domaćem paradajzu koji je osnovni sastojak ovog proizvoda.
Možete ga koristiti kao dodatak svim kuvanim jelima, a njegova tekstura učiniće da svako jelo bude baš kao po starinskim receptima kada su domaćice veliku pažnju pridavale spremanju pasiranog paradajza...
Pre svega, proizvodi od paradajza oduvek su bili nezaobilazan deo ishrane. Čak su i naučna istraživanja dokazala da prerađeni paradajz sadrži višu koncentraciju likopena od svežeg paradajza.
Paradajz je vrlo pogodan za preradu, a zahvaljujući visokom sadržaju kiselina uspešno se prerađuje na nižim temperaturama. Tokom prerade, hemijski sastav mu se ne menja, a kako se prerada obično odvija u blizini polja gde se paradajz uzgaja, vreme koje protekne od ubiranja plodova do prerade, veoma je kratko. Tako se čuvaju vredni sastojci svežeg paradajza a dobija se dosta ukusniji proizvod. Korišćenjem obrađenog paradajza, maksimalno vam se skraćuje vreme pripremanja jela, a doprinos savršenom ukusu je nemerljiv.
Pasirani paradajz se izdvaja svojim slatkastim ukusom i izrazito crvenom prirodnom bojom boz šećera i vode. Proizveden je posebnim tehnološkim postupkom kojim se čuvaju pektin i celuloza, koji ovom proizvodu daju gustoću. Dobar je kod pripreme supa, soseva, preliva za testeninu, kao i uz pirinač. Inače, paradajz sos je odličan prilog uz različite vrste ćufti, uz barena mesa ili barene krompire, ali u nedostatku svega navedenog, može da vam posluži i kao glavno jelo.
Osim toga što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i ako je potrebno kao prirodni lek za mnoge bolesti i tegobe. Paradajz je bogat vitaminima C, B, K i mineralnim solima kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i svakako spada u zdravu hranu.
Svakodnevno konzumiranje obrađenog paradajza, smanjuje rizik od mnogih bolesti, pre svega kancera, osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Termički obrađen paradajz je čak i delotvorniji od svežeg, jer, kao takav, bogat je izvor antioksidansa i likopena, a za razliku od drugog voća i povrća koji gube vitamine i minerale, ima veću vrednost nakon što bude obrađen.