Maslina leči više od 60 bolesti, a njeni plodovi su prepuni hranljivih sastojaka. Upotreba maslinovog ulja od davnina se smatra osnovom za zdravu ishranu, jer između ostalog sprečava gojaznost, oboljenja srca i dijabetes. Koriste ga gotovo svi koji vode računa o svom zdravlju, a konzumira se i kao hrana i kao lek.
Zanimljivo je da pojedini analgetici sadrže iste supstance koje se mogu pronaći u maslinama, s toga ne čudi ni savet osobama sa reumatskim tegobama da umesto lekova piju maslinovo ulje, i to dve kašike dnevno. Reklo bi se da Mediteranci nisu slučajno dugovečniji od ostalih Evropljana, pogotovo zbog dobro poznate činjenice da veliki broj stanovnika Mediterana svoj dan započinje kašikom maslinovog ulja. Neki ga čak mažu na hleb, najčešće zbog delotvornosti u snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Međutim, lista blagotvornih dejstava maslinovog ulja prilično je duga.
Postoje različiti tipovi maslinovog ulja koji zavise od stepena obrade plodova masline prilikom proizvodnje. Ekstra devičansko se, kao najmanje procesuirano, smatra za najbolje i to je ulje koje nastaje od prvog presovanja maslina, tako da zadržava ukus i većinu hranljivih sastojaka. Sledeći tipovi po kvalitetu su devičansko, nastalo od drugog presovanja i rafinisano maslinovo ulje koje podleže filtraciji i prerađuje se u najvećoj meri.
Preporuka je da maslinovo ulje čuvate na tamnom mestu sa konstantnom temperaturom, iz prostog razloga što svetlost uništava njegove antioksidanse. Neka istraživanja su pokazala da maslinovo ulje koje stoji na sunčevoj svetlosti duže od dva meseca gubi čak trećinu antioksidanasa, čime postaje manje lekovito i hranljivo.
• jača imunitet i čuva od virusa
• povećava nivo dobrog holesterola
• sprečava pojavu srčanih oboljenja i zakrčenje krvnih sudova
• smanjuje dijabetes i nivo šećera u krvi
• bogat je vitaminom E i sprečava proces oksidacije u organizmu
• odlaže starenje ćelija
• sprečava pojavu osteoporoze, jer pomaže apsorbciju kalcijuma
• pomaže u borbi protiv raka dojke, prostate i debelog creva
• poboljšava vid i jača mrežnjaču oka
• kalorično je, ali se u malim količinama pokazalo dobro i za process mršavljenja