B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pirinač kao prirodni lek...

autor: Gomex | 21.06.2018
Pirinač kao prirodni lek...

Iako možda ne deluje tako, pirinač je dar prirode veoma pogodan za negu lica i s punim pravom može da parira kozmetičkim preparatima. Bogat je vitaminima grupe B, koji stimulišu razvoj i regeneraciju ćelija, usporavaju starenje i popravljaju cirkulaciju.

Pirinač je vekovima posebno korišćen u receptima japanskih žena. Da bi sprečile prevremeno starenje kože, Japanke često koriste masku od pirinča. Ta kultura se lagano prenosi i na naše prostore.

Evo naših predloga kako da ovu namirnicu, često prisutnu u kuhinji, upotrebite u službi lepote. Napravite domaću masku za lice i pružite svojoj koži negu koja briše tragove godina s lica...

Naš prvi predlog je svakako maska za lice sa pirinčem, medom i mlekom. Jednostavno se priprema a sastojci za nju su vam pristupačni. Nakon upotrebe ove maske koža postaje blistava, baršunasta i meka. Dve do tri kašike pirinča prokuvajte u malo vode, dok ne omekšaju, a vodu u kojoj se pirinač kuvao sačuvajte. Prokuvana zrna zatim isperite i dodajte im kašičicu mleka, promešajte, pa zatim kašičicu meda. Sve sastojke dobro izmešajte i vaša maska je spremna. Na lice nanesite tanak sloj smese i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga isperite masku s lica vodom u kojoj se kuvao pirinač. Vaša koža će biti blistava i nežna.

Podelićemo sa vama još zanimljivih trikova, kako pirinač koristiti u kombinaciji sa drugim sastojcima Napravite odličan piling, koji je dobar protiv bubuljica, tako što ćete pirinač potopiti i posle 10-20 minuta ga pomešati sa zgnječenim paradajzom, pa sve samleti. Samleveni pirinač pomešajte sa nekoliko kapi meda i prstohvatom sode bikarbone. Smesu nanesite na lice kružnim pokretima, pa posle minut isperite hladnom vodom. Ovaj piling koristite dva puta nedeljno, posebno ako imate problema s masnom kožom. Sameljite šećer i pirinač i tome dodajte jogurt, pomešajte smesu i nanesite je na lice i vrat. Kožu ćete tako podmladiti i očistiti.

Blagodeti pirinčane vode

Premda ste možda pročitali ili čuli kako je pirinčana voda ona u kojoj ste ga oprali, to zapravo nije tačno. I tu vodu možete koristiti, ali nećete dobiti sve što možete iz nje jer se prava pirinčana vodica priprema na sledeći način: iskuvajte pirinač u nešto više vode nego što biste to radili da samo kuvate za ručak. Voda pripremljena na ovaj način je prava pirinčana vodica. Možete je piti toplu ili ostaviti da se ohladi i prati njome lice ili kosu. Ako vam ponestane sredstva za štirkanje odeće, pirinčana voda može da posluži  kao njegova odlična zamena. Sve što treba da uradite je da je razblažite, koristite za poslednje ispiranje tokom pranja, a može da vam posluži i kao domaći “štirak u spreju”, neposredno pre peglanja.