B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pavlaka svako jelo čini kremastim

autor: Gomex | 24.01.2019
Pavlaka svako jelo čini kremastim

Pavlaka za kuvanje je proizvod koji se danas koristi u svakoj kuhinji i koji jednostavno jelo pretvara u poseban i neodoljiv specijalitet. Uz malo mašte i pavlaku za kuvanje doživećete nezaboravna kulinarska zadovoljstva...

Pavlaka pretvara obična jela u gurmanski delikates

Pavlaka za kuvanje je odličan i ukusan dodatak svežim i kuvanim jelima i desertima. Ovaj jednostavan dodatak u trenu će pretvoriti obično jelo u gurmanski delikates. Vrhunski majstori kulinarstva je preporučuju za razne vrste soseva, čorbi, variva, krema i slanih preliva jer im daje poseban ukus, a odlična je u kombinaciji sa pečurkama, krompirom i mesom. Ovaj, gotovo neizbežni sastojak, većine evropskih kuhinja zaista otvara nove dimenzije u kulinarstvu.

Ostavljanjem mleka da miruje, masnoća iz mleka se izdvaja na površinu. Sakupljanjem masnoće sa površine nastaje pavlaka. Usled delovanja bakterija mlečne kiseline, mleko se kiseli, pa time i pavlaka koja se prikuplja na površini. U zavisnosti od dužine stajanja kao i stepena kiselosti dobijamo slatku pavlaku ili kiselu pavlaku. Slatka pavlaka se prikuplja pre početka kiseljenja. Upotrebljava se za torte, kolače, šlag, sladolede, parfée i kao dodatak raznim sosovima i slanim jelima.

Pavlaka različitih proizvođača se različito muti

Pavlaka postoji u različitim stepenima sadržaja masnoće, kako sveža, tako i dugotrajna. Sadrži do 30% masnoće. U prometu je najčešće sa 24% masnoće. Za mućenje bi uvek trebalo da koristite pavlaku sa najmanje 30% mlečne masti, jer sa njom možete da umutite za trećinu više šlaga nego sa pavlakom mlečne masti ispod 30%. Veoma je bitno da pavlaku pre mućenja dobro ohladite. Ukoliko imate dovoljno vremena, a naročito na visokim spoljašnjim temperaturama, dobro je da prethodno ohladite i činiju i metlice za mućenje. Treba je promućkati pre nego što se počne s mućenjem. Slatka pavlaka se muti dok ne postane čvrsta onoliko koliko želimo.

Pavlaka različitih proizvođača se i različito muti. Neke se brže umute, a nekima treba više vremena. Pavlaku treba izbegavati mutiti mikserom koji nema veliku brzinu u obrtu žica jer efekat neće biti isti kao kad se muti sa brzim mikserom. Pri mućenju, pazite da se ne premuti. Da biste izbegli prskanje pavlake, najbolje je da koristite činiju sa zaštitnim poklopcem protiv prskanja. Alternativno, možete i da uvijete kuhinjske ubruse oko činije i miksera, koje ćete držati spojene kod ručke miksera. Malo mesa, malo povrća, puno pavlake za kuvanje i eto savršenog ručka. Uživajte u najlepšim zalogajima i podelite ih sa voljenima.