Zašto ljudi toliko naručuju sok od paradajza kada su u avionu? Na to pitanje su pokušavali da odgovore istraživači Fraunhofer instituta iz Holckirhena kod Minhena. I našli su razloge.
Kako je moguće da samo ketering Lufthanze u avionima posluži 1,7 miliona litara soka od paradajza svake godine? Naučnici se nisu zadovoljili odgovorom samo na to pitanje - hteli su da otkriju koliko nam se menja ukus za hranu i piće dok letimo. Za sada naučnici znaju da se na približno deset kilometara visine vlažnost vazduha u avionu smanjuje za nekih 15 odsto, a niži pritisak svu tečnost u telu potiskuje na gore. Takođe, kada je manja vlažnost vazduha i grlo se brže suši što izaziva žeđ. Sve ovo zajedno ima još jedan efekat koji bi mogao da bude i odgovor na pitanje sa početka teksta. Naime, u opisanim uslovima receptori ukusa i mirisa sporije i teže šalju signale do mozga. Florijan Majer i njegov tim obavljaju ispitivanja u komori sa niskim pritiskom sagrađenoj oko jednog dela Erbasa A310. U putničkoj test kabini su i test putnici - ne lutke, nego ljudi. Sedišta vibriraju, buka je ista kao u pravom avionu, a ljudi, pomalo slinavi, kao kod pravog leta, razgledaju menije i lupaju glavu šta da naruče za jelo i piće. Istraživači su već otkrili da hrana u avionu mora biti jače začinjena nego ona na zemlji. Lufthanzini dobavljači hrane su, na osnovu ovih testova, već ubacili više soli u lepinje i kifle. Začini otkrivaju i zašto je sok od paradajza toliko tražen - on, naime, ima prilično soli i bibera u sebi. “Ukus soka od paradajza se menja sa pritiskom. Pretpostavimo da ljudi probaju ovaj sok na zemlji i nisu zadovoljni ukusom - ako probaju isti sok u vazduhu, na sniženom pritisku, daće mu bolje ocene”, kaže Majer. Ispitivanja koja on i njegovi saradnici sprovode nisu nimalo jeftina. Zato je samo nekoliko svetskih kompanija plaćalo za ovakve eksperimente. Niskotarifne kompanije koji služe samo sendviče i čokoladice nisu zainteresovane za slične poduhvate. To je upravo šansa za kompanije poput Lufthanze da ponude nešto više.
Stanovnici Brazila znaju da sok od paradajza ima neverovatna svojstva i koriste maske od njegove puple. Zašto se paradajz može smatrati „super-namirnicom” koja je neophodna za vašu lepotu? Bogat je organskim kiselinama i vitaminima. Ali, samo u pulpi paradajza mogu se naći dve anti-aging komponente kojih nema u drugom povrću - sukcinska kiselina i likopen. Oni umanjuju štetne efekte životne sredine na epiderm. Pomažu u sprečavanju bora, podstiču proizvodnju kolagena i elastina. Dnevna doza likopena i kiseline sadržana je u samo jednoj čaši paradajz soka.