B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

PANIRANJE ILI POHOVANJE?

autor: Gomex | 20.12.2017
PANIRANJE ILI POHOVANJE?

Zadatak smese za paniranje jeste da čuva ukus, miris i sočnost panirane namirnice, dajući joj hrskavu zlatnožutu koricu. Kvalitet paniranih namirnica zavisi od kvaliteta same namirnice, kvaliteta masnoće i optimalnoj temperaturi.

Paniranjem pripremamo jelo za prženje, a panirati se može gotovo sve: meso, riba, lignje, sir, povrće, gljive, voće, sladoled, čak i hleb. Razlikuje se nekoliko načina paniranja, u zavisnosti od sastojaka smese za paniranje.

Jela se paniraju na “bečki način” umakanjem namirnice u brašno, razmućeno jaje i prezle.

Francusko ili paniranje “a la Pariz” podrazumeva umakanje u jaja, brašno, pa ponovo u jaja, dakle bez prezli.

Sve se više koristi i paniranje u pivskom, vinskom ili mlečnom testu.

Testu za paniranje možete dodati malo narendanog parmezana koji će obogatiti ukus mesa, posebno telećih šnicli.

Paniranje na “bečki način” možete oplemeniti tako što ćete brašnu dodati začine poput bosiljka ili peršuna, dok je usitnjen slani kikiriki idealan za paniranje svinjskih šnicli.

Kukuruzne i zobene pahuljice mogu da posluže kao baza za paniranje ribe.

Susam je dobrodošlo osveženje smesi za paniranje, a slaže se odlično uz mesa koje je potrebno lagano začiniti i peći na slaboj vatri, zbog osetljivosti samog susama.

Sam naziv „paniranje” dolazi od italijanske reči „pane” što u prevodu znači „hleb”, a u najužem podrazumeva postupak “uvijanja” filetirane namirnice u testo. Pohovana jela u finoj korici moraju iznutra da budu sočna i mekana, a spolja korica treba da bude zlatnožute boje i neodoljivo hrskava.

Paniranjem se pripremaju brojna glavna jela, predjela, ali i deserti.