B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Oslić na sto načina!

autor: Gomex | 25.10.2018
Oslić na sto načina!

Oslić je riba izduženog tela sa izraženom vilicom, ima meku tamno sivu kožu dok je trbušni deo srebrne boje. Sveže meso je izrazito meko, dok nakon kuvanja postane čvrsto i mesnato.

Oslić se priprema sa kožom a najčešće se koristi za prženje na ulju ili pripremu čorbi. Glavna podneblja za ribolov oslića su pojasevi Francuske, Portugalije i Španije. Međutim, značajan udeo dolazi i iz voda Južne Amerike i Južne Afrike.

Oslić je najzastupljenija morska riba kod nas jer dobro podnosi zamrzavanje, ali i zbog povoljnog odnosa cene i kvaliteta. Meso oslića je sočno, nemasno, izuzetno bogato belančevinama, kao i fosforom. Vrlo brzo se priprema, možete ga ispeći u ulju ili skuvati. Meso se lako odvaja od kostiju, pa se često prave salate od ove ribe. Izbegavajte da oslić spremate na roštilju jer će se meso prilično isušiti.

Oslić i priprema

Za uspešno pripremanje jela od oslića vrlo je važno čišćenje: odseći peraje, očistiti ribu od krljušti, odstraniti joj utrobu, zatim je oprati pod mlazom tekuće vode. Nakon toga oslića treba prosušiti i sa svih strana obilno poprskati limunovim sokom. Na taj način se vezuje miris ribe, a meso ostaje belo i čvrsto. Po površini oslića lagano utrljajte so i mešavinu začina, a zatim ga kuvajte, pecite ili pržite.

Zbog laganog filetiranja i odvajanja kostiju, oslić možete koristiti za pripremu ribljih salata u kombinaciji s maslinovim uljem ili uz dodatak umaka na bazi majoneza. Osim toga, izvrsno ide uz sveže i kuvano povrće. Oslić se vrlo brzo priprema, a zbog svog kvalitetnog mesa dobra je osnova za razne riblje čorbe, bistre ili guste. Filete oslića možete pohovati na uobičajen način, a panirati na dva: brašno – jaja ili brašno – jaja – prezle. 

Koliko se ova riba jednostavno priprema paniranjem, toliko se zbog svog nežnog mesa većinom ne koristi za roštilj. Poširani fileti i kuvana cela riba preporučljiva je hrana za dijete i posebne oblike ishrane uz dodatak odgovarajućeg povrća.

Oslić je izvor zdravlja!

Nutricionisti preporučuju da ribu, koja važi za izuzetno zdravu namirnicu, jedemo najmanje dva puta nedeljno. Za razliku od životinjskog, riblje meso je manje kalorično, izuzetno je bogato belančevinama, sadrži veoma malo ugljenih hidrata i masti, a lakše se i vari zbog manjeg sadržaja kolagena.

Riba sadrži i poseban enzim, trietilamin, koji joj daje karakterističan miris i podstiče lučenje želudačnih sokova. Ova namirnica je vredan izvor vitamina A, D i E. Morska riba obiluje i vitaminima B grupe, a sadrži još i fosfor, selen, kalcijum, gvožđe i natrijum. Riblje meso je bogato i omega-3 kiselinama.