B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

OPČINJENI ZAČINIMA!

autor: Gomex | 29.11.2017
OPČINJENI ZAČINIMA!

Začini su aromatične ili bojene materije biljnog porekla koje se dodaju jelima u cilju poboljšanja organoleptičkih svojstava. Još od davnih dana, začini su prisutni u ishrani.

Većina onih koji su i danas u upotrebi datira još iz vremena starih Rimljana, Grka, Egipćana.
Vrednost začina merila se zlatom, a gradovi koji su njima trgovali zauzimali su najznačajnije mesto na mapi sveta.

Pravilan izbor vrste i količine začina jelu osigurava besprekoran ukus, a svaka iskusna domaćica zna da su začini ti koji obično jelo pretvaraju u specijalitet.

Takođe, začini su oduvek imali i lekovito dejstvo, pa tako pravilna upotreba začina blagotvorno deluje na organizam i pomaže u prevazilaženju nesanice, digestivnih problema, problema sa krvnim pritiskom, cirkulacijom…

Dodaci jelima predstavljaju mešavinu nekih od osnovnih začina, posebno odabranih i sastavljenih za određenu vrstu jela, pa se tako razlikuju mešavine začina pripremljene posebno kao dodatak za meso, ribu, testeninu, kao i tradicionalna jela – sarmu, punjene paprike, pasulj.

Začine treba koristiti mudro. Postoje samo neka osnovna pravila. Umerenost je vrlina, a u primeni začina umerenost je zakon. Oprez je neophodan, posebno ako su namirnice kvalitetne, prirodne, sveže i nežnog mirisa i ukusa. Previše začina tada potiskuje izvorne mirise i ukuse, pa može da se upropasti jelo.

Na Istoku začin kao lek

Istočni narodi kao što su Kinezi, Arapi, Indijci, Japanci vekovima koriste začinsko bilje ne samo za pripremu hrane već i za njeno konzerviranje. Neki začini, kao što su kurkuma, kardamon i slično se upotrebljavaju u kozmetici za izradu maski za lice, krema i parfema, a većina začinskog bilja koristi se u medicinske svrhe jer su poznata njihova lekovita svojstva.

Ljuti začini su višestruko korisni  jer podižu imunitet, poboljšavaju krvotok, ublažavaju bol...