B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Nek’ poteče čokolada!

autor: Gomex | 22.11.2018
Nek’ poteče čokolada!

Retki su oni koji mogu da odole čokoladnom kolaču ili poslastici s čokoladom. Nezamenjiv sastojak čokoladnih delikatesa je, naravno, čokolada za kuvanje, koja se ukusom i teksturom znatno razlikuje od čokolade koja se “gricka”.

Reč je o čokoladi koja se po sadržaju kakao delova nalazi između mlečne i tamne čokolade pošto sadrži oko 40% kakaa. Iako sadržaj šećera u njima varira od proizvođača do proizvođača, one sadrže manje šećera od standardnih mlečnih čokolada. Zahvaljujući tome čokolade za kuvanje imaju dobru ravnotežu aroma kakaa i slatkoće šećera što ih čini svestranim i “sposobnim” da se odlično uklope u gotovo sve recepte. Tekstura kao i lagana topivost čokolade za kuvanje prilagođena je upravo pripremi čokoladnih “čarolija”.

Kako se koristi čokolada za kuvanje?

Čokolada ima široku primenu u poslastičarstvu, ali da bi se koristila za pripremu različitih ukusnih deserata, ona treba da se rastopi - to je najvažniji momenat u njenoj pripremi. Da biste je rastopili, prvo što treba da uradite je da je nasečete na male parčiće. Obavezno treba da je rastopite na pari - stavite manju u veću posudu, u koju ste prethodno sipali vodu. Stavite na ringlu i zagrejte, ali pazite da voda ne uđe u čokoladu, jer će se zgrudvati. Voda ne treba da provri, najbolje je da bude na umerenoj temperaturi. Dobijena rastopljena čokolada može da se koristi za glazure na tortama, nadeve itd.

Ukoliko ste pobornik spremanja poslastica na brži način i nemate vremena za topljenje na pari, čokolada se može otopiti i u običnoj ili mikrotalasnoj pećnici. U ovom slučaju, podrazumeva se da temperatura treba biti niža i vreme topljenja kraće. Takođe, činija u kojoj topite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici bi trebala biti staklena, jer će podjednako rasporediti toplotu, što je važno za topljenje. U tako otopljenu čokoladu možete umakati sveže ili sušeno voće, orašaste plodove i uz hlađenje dobiti ukusne slatkiše.

Ako joj dodate maslac, možete je upotrebiti kao glazuru torti i kolača, kao desertni umak... Otopljenoj čokoladi možete dodati slatku pavlaku i dobiti glatku kremu,  koju hladite u hladnjaku oko sat vremena, a zatim mikserom mešate dok ne dobijete bogatu kremu koju možete upotrebiti za punjenje čokoladnih biskvita. Čokolada se može upotrebiti i kao topli desert u obliku pudinga, čokoladnih palačinki, raviola, souffléa ili kao topli napitak.

Svi vole čokoladu...

Svi vole čokoladu. Različite kulture i civilizacije pripisivale su joj magijska svojstva, koristile je u kultovima i religijskim ritualima, nazivale je hranom bogova. Čak je i njeno ime slično u većini svetskih jezika. Danas je prepoznajemo kao najnežnije zadovoljstvo. Veruje se da njen ukus pruža utehu i budi nežna ljubavna osećanja. Neosporno, svi je volimo. Ali šta zaista znamo o njoj? Poglavlja o istoriji čokolade jednako su bogata i zanimljiva kao i ona o ranim civilizacijama. Malo šta je u ljudskom društvu tako dugo opstalo i tako uspešno se proširilo, nežno osvajajući čitav svet.