B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali testeninu!

autor: Gomex | 07.06.2018
Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali testeninu!

Pored dobro skuvane testenine, važno je da napravite i odličan sos. Dobar preliv podrazumeva savršenu ravnotežu između gustog i retkog sosa - sos koji se preliva preko testenine, ali joj i dozvoljava da se kreće po tanjiru. U čemu je tajna takvog sosa? Nećete verovati - u vodi u kojoj se kuvala pasta. Naime, nakon kuvanja paste nemojte bacati vodu u kojoj se kuvala testenina. Ta voda je prepuna skroba i ukusna je, pa će biti odličan dodatak sosu. Nije vam potrebno mnogo vode, dovoljno je da sosu dodate pola šolje i dobićete fantastičan preliv za testeninu.

Evo kako možete da je iskoristite:

Kuvanje - Voda od testenine služi da se hrana potpari, da bi se ekonomičnije skuvala.

Potopiti povrće - Pasulj, grašak, sočivo… odlični za imunitet i ova voda može pojačati njihovo dejstvo.

Sos - Kombinujte vodu od testenine sa ostalim sastojcima za pravljenje sosa.

Kosa - Verovali ili ne, ako masirate kosu ovom vodom, vaša kosa više neće biti oštećena i suva. Posle toga, samo je isperite.

Masaža nogu - Da biste ublažili natečenost i bol u nogama, potopite ih u toplu vodu od testenine.

Zalijte cveće - Voda od testenine može da pomogne vašim biljkama u očuvanju, stoga ih slobodno povremeno zalijte.

Paula Albraini (62) iz malog italijanskog grada Nuorou na Sardiniji pravi najređu testeninu na svetu – su filindeu (Božje niti). Osim nje, još samo dve žene znaju kako se ovi rezanci prave, nećaka i njena sestra. Niko se ne seća kako i zašto je ova testenina počela da se pravi, ali je poznato da se ovaj recept i tehnika prenose kroz generacije porodice Albraini preko 300 godina. “Mnogi ljudi kažu da čuvam tajnu, da ne želim da je otkrijem, ali tajna baš i jeste pred vama, ona je u mojim rukama”, priča Paula.

Njena tehnika zasniva se na povlačenju i savijanju testa na 256 savršenih niti, koje se zatim razvlače dijagonalno preko kružnog okvira u komplikovana tri sloja. Nakon sušenja prave se sirove trake i pakuju u kutije. Čitav proces veoma je težak i komplikovan. “Postoje samo tri sastojka: pšenični griz, voda i so, ali pošto se sve radi ručno, najvažniji sastojak je težak rad”, objašnjava ova Italijanka. Ručni rad neki su pokušali da zamene mašinama, ali nisu uspeli u tome. I poznati kuvar Džejmi Oliver dolazio je kod Paule tražeći joj da ga nauči ovom zanatu. Nakon dvočasovnog pokušavanja, on je digao ruke rekavši: “Pravim paste 20 godina i nikada nisam video ovako nešto”. Postoji bojazan da za nekoliko godina tradiciju ne bi imao ko da nastavi. Zbog toga, Paola je pokušala da svoje umeće prenese drugim devojkama, međutim, kada su videle čitav proces odustajale su zbog “previše posla i truda” koji je potrebno uložiti. Ona testenine pravi za tri restorana, a njihovi vlasnici potvrdili su da im gosti dolaze iz cele Evrope samo da bi ih probali.