B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

NASTAO SLUČAJNO, POSTAO HIT!

autor: Gomex | 25.01.2017
NASTAO SLUČAJNO, POSTAO HIT!

Kornfleks je nastao sasvim slučajno – dva brata Kelog (osnivači čuvene kompanije Kellog’s) rešila su 1894. godine da poboljšaju dijetu bolničkim pacijentima. Istraživali su najbolje sastojke za pravljenje specijalne vrste lako svarljivog hleba koji bi pacijenti dobro podnosili. Sasvim slučajno, ostavili su pšenicu da se duže kuva u loncu i kada su je procedili, videli su da je ona bila meka i sočna. Zatim su je sušili, svako zrno posebno, dok nisu dobili gotovo presovane listiće pšenice.

Braća su odlučila da tu ustajalu pšenicu provuku kroz roler za testeninu i naprave novu vrstu zdrave užine – danas popularne cerealije. Tako je i od kukuruznog zrna nastao - kornfleks. Ovo je izum koji i dan danas uživa popularnost i koji njihovoj kompaniji donosi pravo bogatstvo.

Kornfleks se može uključivati u ishranu vegetarijanaca, vegana i u košer ishrani (jevrejska ishrana). Takođe se može koristiti i u ishrani gde se zahteva nedostatak boja i ukusa, konzervansa, antioksidansa, glutena (ipak sadrži malu količinu ječmenog slada), laktoze, holestrola, kvasca, jaja ili proizvoda s jajima.

Kukuruzne pahuljice su spremne za upotrebu bez ikakve dodatne termičke obrade. Samo dodajte mleko (kravlje ili sojino) ili sok ili jogurt. Mogu se koristiti kao ukrasi za deserte i kao sastojak u pripremi slatkiša. Mogu se upotrebljavati i u predjelima ili kao zamena za prezle.

U Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Americi većina stanovnika dan počinje konzumiranjem neke od cerealija u kombinaciji sa mlekom, jogurtom ili nekim drugim napitkom.

Proizvođači se danas utrkuju u izradi novih pahuljica, a naročita pažnja posvećuje se najmlađima. Zbog njih su na tržištu počele da se pojavljuju pahuljice sa dodacima čokolade, meda, u različitim oblicima, pa često i u oblicima popularnih dečijih junaka. Danas su kutije poznatih proizvođača ukrašene poznatim zaštitnim znacima, poput tigra, kengura ili žabe, a dizajnirane su tako da privuku najmlađe.

Zdrava hrana?

Kornfleks ima dobar glas kod mnogih ljudi kao dijetalni proizvod. U mnogim slučajevima prilično nezasluženo.
Kukuruzne pahuljice su u svakom slučaju odličan izbor za konzumiranje kao veoma zdrav i ukusan doručak. Ukoliko želite da smršate, obavezno pripazite na to šta pridodajete ovoj namirnici. Kada ga nalijete punomasnim mlekom, obogatite kandiranim voćem i zasladite velikom količinom meda, on postaje veoma ukusan ali i energetski i kalorijski prebogat obrok.