B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Marinadom do najboljih rezultata

autor: Gomex | 26.09.2019
Marinadom do najboljih rezultata

Karakteristično za strukturu svinjskog karea je da ne sadrži skoro nikakve masnoće, pa ga to čini dobrim i za konzumaciju kada ste na dijeti. Nedostatak masnoće nalaže da budete posebno oprezni u kulinarskoj obradi karea, jer ako ne pazite, kare veoma lako može da zagori i da postane tvrd i suv. Stoga se za pripremu karea preporučuje spremanje sa nekom od marinada.

Marinade su mešavine nekog ulja i kiseline uz dodatak začina sa namerom  da delimično omekšaju meso i začine ga pikantnim ukusom. Kombinacije su mnogobrojne i ograničene su samo vašom kulinarskom kreativnošću. Meso se stavlja u marinadu otprilike tri sata pre nego što će se peći. Može se držati i duže, do dva dana, ali tada izbegavati veću količinu soli pošto ona izvlači vlagu iz mesa.

Ako se za marinade koriste beli ili crni luk obratite pažnju i na sledeće dve stvari:

Beli luk obavezno izgnječite a crni luk je prvo potrebno osoliti i ostaviti da odstoji. U marinade stavljajte samo sok od luka ili sam luk ali toliko usitnjen gotovo do kaše. Može se koristiti i začin u obliku luka u prahu. Važno je da na mesu ne ostanu komadi luka pošto to može dovesti do njihovog zagorevanja prilikom pečenja što može da izazove blagu gorčenu u ukusu mesa.

Izbegavajte marinade za meso koje sadrže šećer, pekmez, šećer u alkoholu i šećer koji se već nalazi u gotovim proizvodima kao na primer u kečapu. Pri dužem pečenju šećer će se topiti, karamelizovati i na kraju zagoreti. Na kraju ćete umesto hrskave korice mesa dobiti crnu i ugljenisanu.

Osnovna marinada:

Sastojci:

100ml suncokretovog ulja, 100ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber, 3-4 čena belog luka. 

Način pripreme:

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte.

Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana.

Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada.