B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Majonez u ruskoj salati, ukus jesenjeg slavlja...

autor: Gomex | 08.11.2018
Majonez u ruskoj salati, ukus jesenjeg slavlja...

Majonez je jedan od najuniverzalnijih soseva u svetskom kulinarstvu. Na tržištu se mogu naći brojne vrste majoneza od raznih proizvođača. Majonez se može napraviti i sa gotovo svim dodacima i aromama - sa uobičajenim i neuobičajenim začinima, sa crnim lukom ili belim lukom, sa povrćem i drugim namirnicama. Ipak, jedinstveni ukus zadržava klasični majonez, koji u suštini nema zamenu među ostalim sosevima.

Majonez -uz sve ide!

Majonez ima široku primenu u kulinarstvu, pa je to ujedno i razlog za njegovu popularnost širom sveta. Ne postoji restoran ili prodavnica, a da nema ovog francuskog sosa. Široka upotreba majoneza se ogleda i u dodavanju raznim hamburgerima, sendvičima, salatama i raznim sosevima i marinadama.

Ruska salata ili krompir salata nikako ne bi bile iste bez majoneza. Majonez je osnovni sastojak za pravljenje drugih popularnih soseva za meso, ribu ili prelive. On je odličan dodatak i garnir povrću, mesu, pa čak i ribi i voću. Postoji dosta varijanti gde se majonez može koristiti kako bi najrazličitije vrste mesa, ribu i salate učinio neverovatnim.

Dobra ideja za ukusan i aromatični majonez je da pola ulja zamenite sa orahovim uljem i dodate sveže iseckane začine, kao što je aromatični pelin, majčina dušica, sveži luk i slično. Majonez služi kao glavni sos za pravljenje “zelenog sosa” (dodaje se peršun i sok od peršuna), “tartar sos” (sa kiselim krastavčićima, lukom, maslinama i peršunom) itd. Standardnom majonezu se mogu dodati i dva kuvana i isitnjena jajeta sa malo zelenih začina. Ukus je tada još bolji i puniji.

Majonez nije samo za jelo!

Danas gotovo da nema domaćinstva u čijem se u frižideru ne nalazi barem jedan majonez. Osim u ishrani, brojni konzumenti se kunu u blagodeti majoneza i za kožu, kosu i nokte. Na raznim forumima možete da pronađete savete poput desetominutne maske za kosu od majoneza ili tretmana ruku i noktiju majonezom. Navodno izvlači “umetnička dela” vaše dece od pastelnih bojica sa zidova, nalepnice sa drvenih, metalnih i plastičnih površina, pa čak i žvakaće gume iz kose i sa odeće!

Prema kulinarskoj Bibliji “Larousse Gastronomique”, naziv “mayonnaise” izveden je od reči “moyeunaise” koja potiče od stare francuske reči “moyeu” što znači žumance. Međutim, postoji mogućnost i da je umak prvobitno kršten “mayennaise” u čast Šarla de Lorejna, vojvode od Majenea jer je prema predanju ovaj aristokrata odvojio dovoljno vremena da u miru dovrši obrok od piletine i hladnog umaka pre bitke kod Arkeza u kojoj je poražen 1589. godine...