B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kačkavalj, za užinu i uživanje...

autor: Gomex | 10.05.2018
Kačkavalj, za užinu i uživanje...

Kačkavalj predstavlja vrstu specifičnog tvrdog sira koji je pretrpeo proces brze mlečno kisele fermentacije. Proizvodi se uglavnom od kravljeg ili ovčijeg mleka ili od mešavine ovčijeg mleka s nemasnim kravljim.

Kačkavalj je mlečni proizvod koji se proizvodi pretežno na Balkanskom poluostrvu. Prvobitno se proizvodio samo od ovčijeg mleka. Još tokom dalekog 18. veka Francuzi su bili poznati po 839 vrsta ovog sira. U Francuskoj je tradicija da se vino pije uz kačkavalj visoke masnoće. Kao strasni ljubitelji kačkavalja, Francuzi su na poslednjem mestu u slučaju infarkta miokarda.

Kačkavalj je jedan od omiljenih proizvoda dece i odraslih. Po pravilu se pravi od mleka, ali na radost striktnih vegetarijanaca (vegana), na rafovima marketa odnedavno se prodaje i kačkavalj na biljnoj osnovi.

Kulinarska upotreba kačkavalja je bezgranična - stavlja se u musake, jela iz rerne, salate, čak i supe. Sendviči i naša omiljena pica ne bi bili isti bez kačkavalja. S kačkavaljem i različitim sirevima začinjavaju se špageti, testenine i priprema se mnogo soseva za njih. Kačkavalj je sjajno predjelo, može da se konzumira kako u svežem obliku tako i pohovan, kombinovan s povrćem. Ulazi u sastav niza jela, najviše se koristi za posipanje hrane i njihovo pečenje. Stotinu grama kačkavalja na dan pokriva potrebe odrasle osobe za masnim kiselinama.

Grickanje kačkavalja izaziva obilniju salivaciju, koja s druge strane vodi do lučenja želudačnih sokova. Zbog velikog sadržaja belančevina, masnoća i mineralnih soli kačkavalj je izuzetno korisna hrana za sve uzraste. Eksperti ishrane preporučuju ovaj mlečni proizvod kod određenih bolesti kao što je anemija, kod preloma, opekotina i povreda. Kačkavalj je cenjen dodatak i u meniju dojilja i trudnica. Vrste kačkavalja srednje masnoće su pogodni za ljude sa dijabetesom, prekomernom težinom i oštećenim kardio-vaskularnim sistemom i jetrom. Narendan kačkavalj se obrađuje lakše, jer se tako i pojede manja količina ovog proizvoda.

Kako sačuvati svežinu kačkavalja

Kačkavalj se čuva u frižideru u pakovanju, da se ne osuši. Tvrdi kačkavalj može da sačuva svežinu do 10 dana, a meki 2-3 dana. Iskusni kulinari preporučuju da se kačkavalj nikad ne seče unapred jer će izgubiti svoje arome i ukus, brzo će se stvrdnuti i neće biti prijatan za konzumaciju.