B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Jogurt-zdrav način da upotpunite ukus

autor: Gomex | 21.03.2019
Jogurt-zdrav način da upotpunite ukus

Jogurt nam na prvi pogled ne izgleda kao bitan element u jelima. Međutim, zadubimo li se malo bolje shvatićemo da je njegova uloga prilično raznovrsna. Naime, jogurt nalazi svoje veoma važno mesto u pripremi testa, kolača, a sjajno se uklapa u raznovrsne umake, salatne prelive, šejkove i frapee.

Jogurt za zdrave obroke

Uz pomoć jogurta možete napraviti hladnu supu. Ako želite zdrav i ukusan međuobrok u 2dl jogurta možete dodati kašiku meda ili 2 kašike svežeg voća ili po kašiku sušenog voća i žitarica. Možete mu dodati i kašiku semenki ili tek pola kašike začina, na primer kurkume ili muskatnog oraščića. Kada dodate jogurt u razne salate ili salatne prelive, poput francuske salate, možete zameniti deo masnoće sa hranjljivom i niskokaloričnom namirnicom i tako očuvati vitku liniju, a pritom nećete žrtvovati dobar ukus jela.

Jogurt će dati posebnu izdašnost pecivima, pogačama, hlebu i kolačima na bazi biskvitnih testa i mafinima. Takođe, on izvrsno pomaže u pripremi laganih krema u kombinaciji sa tamnim bobičastim voćem.

Kada ih stavimo na vatru, mnogi fermentisani mlečni proizvodi počnu da se zgrušavaju. Tako je nastalo uverenje da nisu pogodni za kuvanje. Istina je da jogurt ipak možemo da koristimo za pripremu supa, umaka, preliva kao i raznih bujona u kojima se kuva povrće ili meso.

Samo treba znati kako izbeći nakupljanje belančevina jogurta, odnosno kako sprečiti nastanak belih čestica koje plivaju u razređenoj tečnosti. Nakupljanje izazivaju naglo ili dugo izlaganje visokoj temperaturi, snažno mešanje, dodavanje soli ili neke prehrambene kiseline (sirće). Ključ za postizanje glatke strukture preliva, umaka, supe ili nekog drugog kuvanog jela s jogurtom je nežnost prilikom pripreme. Postepenim zagrevanjem i laganim mešanjem, ali i pažljivim dodavanjem kašičice skrobnog ili običnog brašna, možete se igrati s jogurtom u svojoj kuhinji i od njega pripremati prave pravcate delikatese.

Uz jogurt jela su pikantna a lagana

Nutricionisti su nam odavno objasnili koliko je jogurt zdrav i posavetovali da ovu namirnicu koja obiluje vitaminima, mineralima i dobrim bakterijama uključimo u svakodnevnu ishranu. Profesionalni kuvari su ih poslušali i u razne recepte “uključili” jogurt jer “obećava” pikantna a lagana jela.

Jogurt u kuvanju može da zameni pavlaku, pa se preporučuje onima koji vode računa o težini. Za razne sosove koristi se masni jogurt, a za proje i testa jogurt sa umerenim procentom masti. Osim slanih jela, jogurt se koristi i za pripremu poslastica, od sladoleda, preko voćnih kolača, do laganih torti.