B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Jednostavno, ajvar!

autor: Gomex | 10.10.2019
Jednostavno, ajvar!

Ajvar je čuveni, potpuno prirodni gastronomski specijalitet raskošnog ukusa. Pravi se od najkvalitetnije crvene pečene paprike. Najčešće korišćen kao namaz ili prilog, ajvar je i izuzetna salata, aromatičan umak i dodatak za puniji ukus različitim jelima.

Cela Srbija miriše na ajvar

Ajvar je autentično jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje, gde se vekovima tradicionalno priprema. Receptura se pažljivo čuva i prenosi sa kolena na koleno da bi se i danas pravio na isti način na koji su to nekada radile naše bake. Tajna najboljeg ajvara leži u kvalitetu vrhunskih domaćih sorti paprika uzgajanih na prirodan način u izdašnoj i netaknutoj prirodi kopaoničke regije, jugoistočne Srbije i plodnim ravnicama Mačve i Vojvodine.

Koliko je ukus ajvara izvanredan i jedinstven, govori i poreklo samog imena, nastalo od turske reči havyar, u prevodu „slana ikra“ ili „kavijar“. Originalni ajvar pravi se od samo 4 sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, soli i malo sirćeta. Tajna neodoljivog ukusa ajvara krije se u sočnoj, zreloj paprici i dugom procesu pripreme, na niskoj temperaturi, koja čuva hranljive sastojke i ističe najbolje prirodne arome. Ovako napravljen, ajvar je odlično prilagođen i trendovima moderne ishrane, jer ne sadrži gluten, nema dodate šećere, a mogu ga jesti čak i vegani.

Paprika za ajvar treba da je potpuno zrela, puna ukusa, hrskava, mesnata i bez mnogo vode u sebi. Pravi poznavaoci kažu da je najbolja paprika za ajvar stara domaća sorta „Kurtovska kapija”, ali se u velikoj meri pravi i od posebne mesnate vrste crvene paprike visokog kvaliteta, poznate kao „slonovo uvo” ili „šilja”.

Nije stvar u veličini, već u sastavu paprike. „Kurtovska kapija” ima mali procenat vode, tanku ljusku i lepo se ljušti. Za ajvar je nezamenljiva, a odlična je i u jelima i u sirovom stanju. Prepoznaje se, pre svega, po peteljki koja je tanka i ima nešto tamniju boju koja ide sve do bordo nijanse. Kurtovska kapija je najčešće srcastog oblika i nije veća od ženskog dlana.

Čiji je naš ajvar?

Iako se ajvar priprema širom cele Srbije, ipak je najpoznatiji onaj pravi, leskovački ajvar koji je kao takav i brendiran. O samom kvalitetu ovog jela govori činjenica da put do brendiranja nije bio lak. Naime, poznato je da smo sa Slovencima vodili bitku oko brendiranja ajvara, jer ga je jedna slovenačka firma 1996. godine u Nemačkoj zaštitila kao svoj brend, što je poništeno u roku od godinu i po dana.