B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

IMA LI ZDRAVOG SENDVIČA?

autor: Gomex | 04.10.2017
IMA LI ZDRAVOG SENDVIČA?

Sendvič je u savremenom nutritivnom žargonu postao sinonim za nezdravu hranu, proglašen je za kalorijsku bombu i među mlađom populacijom polako postao najomiljeniji obrok. Kada se ovako paušalno oceni, moramo priznati da ima istine u svemu tome. Ali uz malo dublje analize moramo se zapitati ima li ovaj „specijalitet” i nekih svojih prednosti.

Putni ili izletnički sendvič
Sendvič je pronašao svoje uzvišeno mesto kao najpraktičniji obrok namenjen putovanju. Sadržaj između dva najobičnija parčeta hleba, umotan u salvetu ili malo aluminijumske folije, na raspolaganju nam je na jednostavan način tokom celog putovanja, čak i prilikom upravljanja automobilom. Nije ni čudo što je u najvećem broju svetskih aviokompanija i turoperatera baš sendvič, najzastupljeniji obrok za putnike. Jednostavan je za pravljenje, dugo održava svežinu i ne menja ukus ni kada duže stoji u adekvatnim uslovima.

Putnici, avanturisti i istraživači dnevno potroše veći broj kalorija od prosečne osobe. Na primer, astronaut krupnije građe tokom svog putovanja troši i do 3200 Kcal dnevno.

U sendvič za put ubacite isključivo suvo meso, najbolje kulen, pršutu ili nešto slično. Ovoga puta izbegavajte razne salate ili majonez. Za prilog možete staviti nešto što se ne kvari, recimo kečap. Kao solucija vam mogu poslužiti i razna peciva koja možete kupiti u najbližem marketu - tost hleb, kifle ili neko drugo pecivo. Bitno je da ne budu punjena i da ne sadrže neke kvarljive sastojke. Dok putujete, uz pomenute sendviče popijte malo soka, a jogurt, mleko i slično izbegnite ovaj put. Za duža putovanja spremite sendviče presečene na polovine i tako zapakovane, da bi mogli da ih konzumirate više puta u toku putovanja, a dozirano da ne pretrpate stomak.

Rođendanski sendvič
Dečiji rođendani i razna mala porodična slavlja ne mogu se ni zamisliti bez adekvatnih sendviča. Ovi sendviči su bogatiji, nacifrani, nadeveni i šareni. Brzo se smažu baš zato što su simpatični i uz igru sva deca ogladne.

Zdrav sendvič
Da li ovakav postoji? Kako da ne. Između dva parčeta ražanog ili drugog kvalitetnijeg hleba, tanko premazanog puterom ubacite kvalitetno tanko narezano parče šunke, sira, i listove svežeg povrća i eto vam zdravog i ukusnog sendviča.

Priča o tome kako su nastali sendviči je veoma jasna i svi se slažu da je upravo ta verzija istinita. Džon Montagu, četvrti grof od Sendviča, bio je veoma opsednut kartama da nije mogao da se odvoji od stola. Jednom prilikom, naredio je da mu se donese komad mesa između dva parčeta hleba, kako bi mogao da jede dok igra, a da pritom ne mora da koristi pribor. Od tog trenutka, grof je redovno tokom partije karata tražio da mu se donese i spremi obrok na taj način, da je tokom vremena, ovo sjajno jelo ponelo upravo njegovo ime.