B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

HRSKAVO A SOČNO!

autor: Gomex | 07.12.2016
HRSKAVO A SOČNO!

Prženje je jedna od osnovnih kulinarskih tehnika, a zapravo predstavlja prženje namirnica u većoj količini masnoće. Zadatak smese za paniranje jeste da čuva ukus, miris i sočnost panirane namirnice, dajući joj hrskavu zlatnožutu koricu. Paniranjem pripremamo jelo za prženje, a panirati se može gotovo sve: meso, riba, lignje, sir, povrće, gljive, voće, sladoled, čak i hleb. To je ustvari oblaganje neke namirnice pre pohovanja.

Najčešći načini kod nas su francusko i bečko paniranje, međutim, postoji mnogo vise načina u zavisnosti od toga šta se panira i pohuje i kakav je recept nekog jela. Razlikujemo nekoliko načina, u zavisnosti od sastojaka smese za paniranje.

Sam naziv “paniranje” dolazi od italijanske reči “pane” što znači “hleb”, a u najužem podrazumeva postupak “uvijanja” filetirane namirnice u testo. Pohovana jela u finoj korici moraju iznutra da budu sočna i mekana, a spolja korica treba da bude zlatnožute boje i hrskava. Paniranjem se pripremaju brojna glavna jela, predjela, ali i deserti.

Ako želite da postignete dobar utisak za ručkom ili večerom, ukućanima ili gostima pripremite vruće-hladni panirani sladoled. Voće takođe može da se panira i to najčešće jabuke i banane. U tom slučaju napravite malo gušće testo, kako bi se zadržalo na voću koje je u testo umočeno pre prženja. Smesu za paniranje možete “namirisati” cimetom ili vanilin šećerom, a umesto belog šećera može se koristiti i smeđi. Na kraju, tako pripremljeno voće možete da pospete šećerom u prahu.

Neki recepti podrazumevaju još neke dodatke prilikom paniranja - rendani sir, kikiriki, badem, susam, lešnike, orahe, kukuruzno ili kokosovo brašno, kao i neke biljne začine (timijan, origano) ili kari.

Francuski način - podrazumeva duplo obično paniranje: brašno, jaja, brašno, jaja. Karakteristično je za povrće.
Bečki način - podrazumeva klasično paniranje sa prezlama: brašno, jaja, prezle. Karakteristično je za meso i rolovana jela.
Engleski način - podrazumeva bečko paniranje sa belim prezlama.
Parmski način - paniranje je bečko ali se u prezle dodaje rendani parmezan.

Sve se više koristi i paniranje u pivskom, vinskom ili mlečnom testu.