B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Faširane šnicle, mleveno meso ili jednostavno ćufta!

autor: Gomex | 06.12.2018
Faširane šnicle, mleveno meso ili jednostavno ćufta!

Faširane šnicle su mleveno meso podigle na viši nivo. One su, zapravo, jelo spremljeno od mlevenog mesa koje se još naziva faširano, pa odatle i njihovo ime. Ono može biti grublje ili sitnije meso mišića koje je samleveno u električnoj mašini ili ručno iseckano.

Faširane šnicle se mogu napraviti od bilo kog mesa, tj. svinjskog, telećeg, goveđeg, jagnjećeg i ovčijeg. Pojedini kuvari koriste ćureće i pileće meso, pa čak i divljač. Kod nas se faširane šnicle najčešće prave od mešanog mesa. To podrazumeva kombinaciju 30 odsto govedine i 70 odsto svinjetine, pri čemu svinjsko meso ne sme da sadrži više od 35 odsto masnoće, a goveđe 25 odsto. Pored mesa, dodaju se i razni začini, prezle, hleb i jaja, kao i drugi sastojci. Smesa se zatim oblikuje u šnicle.

Faširane šnicle kao nezamenjivi deo menija

Iako su u svetski kuvar zvanično ušle tek krajem 19. veka, preteča ove šnicle spremana je još u starom Rimu u 5. veku pre nove ere. O tome svedoče zapisi kuvara Apiciusa. Međutim, tek u periodu Velike depresije i Drugog svetskog rata faširane šnicle su postale popularne. Stanje u svetu zahtevalo je potragu za jeftinom hranom, što je rezultiralo kreativnošću domaćica u spremanju jela od mešavina različitih vrsta mesa.

Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka faširane šnicle su ušle u modu podižući ih na statusno mesto obroka u restoranima. Takođe, postale su nezamenljiv deo menija za proslave u svečanoj sali širom sveta. Da su faširane šnicle zadržale prestižnu titulu govori podatak da se i danas razvijaju mnoge verzije ovog jela. Svima su dobro poznate faširane šnicle od svinjskog mesa.

Ako želite da probate nešto sasvim drugačije, tu su “Puškinove šnicle”. Naziv su dobile po čuvenom ruskom pesniku, mada se ne zna tačno koliko je on sam zaslužan za njihovo nastajanje. Ove šnicle se spremaju isključivo od mlevenog svinjskog mesa. U mleveno meso se dodaju so i biber, kao i sredina hleba koja je prethodno umočena u mleko. Na kraju po ukusu pavlaka i peršun. Svaku šniclu pre prženja umočiti u jaje, pa u prezle. Poželjno je da ih prilikom prženja češće okrećete kako ne bi nastale neravnine i pukotine. Prijatno!

Ćufte u paradajz sosu

Najpoznatije jelo od mlevenog mesa na našim prostorima, pored majstorija sa roštilja, su definitvno ćufte u paradajz sosu. Postoji nekoliko neznatnih varijacija, koje se uglavnom odnose na upotrebu začina i prisustvo belog i crnog luka u mlevenom mesu,  ali svi se slažu da je ovo specijalitet koji karakteriše balkansku kuhinju. Ćufte od mlevenog mesa se posebno pripreme, malo prodinstaju ili ispeku, prokuvaju u sosu i uz pire krompir daju nezaboravan izdašan obrok.