B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ĐAKONIJE OD CELERA

autor: Gomex | 26.10.2016
ĐAKONIJE OD CELERA

Ako vam celer služi samo kao dodatak supi ili varivima i ne pada vam na pamet šta raditi sa njim, krajnje je vreme da naučite nešto više o ovom nepravedno zapostavljenom povrću.

Najčešće se susrećemo s dve vrste celera, korenastim i lisnatim. Od korenastog se, kako mu i ime govori, upotrebljava uglavnom koren, listove koristimo kao začin, a od lisnatog upotrebljavamo hrskavu stabljiku.

Prekriven dlakavim nitima i ostacima zemlje, korenasti celer ne izgleda previše privlačno, no to ne znači da ga trebate zaobići. U ovom neuglednom korenu krije se bogat i aromatičan ukus koji će obogatiti mnoga jela, a poslužiće i kao savršen prilog.

Celer je lako probavljiv i ima dvostruko manje kalorija od krompira, a 100 grama korena celera sadrži 40 kalorija. Celer je najbolje čuvati u frižideru u papirnoj kesi sa rupicama. Na ovaj način može se čuvati deset dana. Možete ga čuvati i u zamrzivaču čak nekoliko meseci, očišćen i nasečen na kockice, ilil grubo nasečen sa crnim lukom i šargarepom.

Beo ili zelen sa intenzivnim mirisom, celer se jede ceo – koren, lišće i stabljika. Odličan je sastojak svežih salata i gurmanskih specijaliteta. Uprkos svim nutritivnim i zdravstvenim kvalitetima, celer je u našim kuhinjama prilično zapostavljen. Koren često završava u supi, za njim i lišće, a onda se sve izvadi i baci. Šteta, jer imati u kući glavicu, dve celera ili stručak svetlog, aromatičnog lišća može rezultirati pravom gozbom i kad nam se čini da nemamo ništa u frižideru.

Koren je zdrav i ukusan i kad je sirov - nareže se na štapiće, pokapa limunovim sokom i začini. Na primer, prelivom od jogurta i senfa. Ne mora biti sirov ako ukućani nisu ljubitelji jako hrskavog povrća: može se, veoma tanko narezan, kuvati na pari šest, sedam minuta. Lepo izgleda, proziran je i mirisan. Može se dodati u salatu ili wok zajedno s brokolijem kuvanim na pari.

Bez celera je rižoto siromašniji, može biti glavni glumac krem-supe, lako se pretvara u pire u kombinaciji s krompirom i parmezanom. Voli se peći zajedno s krompirom i paštrnakom u rerni, zapečen s maslacem i hlebnim mrvicama prilog je mesu, a uz salatu samostalan obrok. Zar nije šteta samo ga iskuvati u supi i baciti?