B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

DA LI POSTOJI DRVO ČOKOLADE?

autor: Gomex | 11.01.2018
DA LI POSTOJI DRVO ČOKOLADE?

Kakao je širom sveta uglavnom poznat kao namirnica od koje se pravi čokolada, a mnogo manje kao veoma kompleksna namirnica koja u sebi sadrži ogroman broj lekovitih sastojaka. Iako se u zapisima starih naroda spominje kao lek za mnoge bolesti, njegova korisnost i blagotvorno delovanje na zdravlje postaju zapaženi tek poslednjih nekoliko decenija.

Kakao možete nabaviti u svakoj prodavnici i trebalo bi ga bez problema uvrstiti u svakodnevnu ishranu, jer nisu dokazana štetna dejstva po organizam, ali bi valjalo povesti računa o količini, zbog procenta masti koji sadrži.

Možete ga koristiti u tortama, kolačima, sosevima, toplim i hladnim napicima - mogućnosti su brojne. Od njega možete praviti razne meleme i tinkture, jer je dokazano dobar i kod zarastanja rana.

Takođe, kakao je delotvoran u očuvanju zdrave kože - redovnim konzumiranjem kakaoa povećava se otpornost kože na štetno ultravioletno zračenje, čime se odlaže pojava iritacije i crvenila, bora i pigmentacije.

Stimuliše se i mikrocirkulacija, što omogućava bolje snabdevanje hranljivim sastojcima i kiseonikom, pa koža postaje elastičnija i zategnutija, povećava joj se se i hidriranost i sprečava gubitak vode.

Više od 40 odsto žena svakodnevno oseća potrebu za čokoladom, jer posle ovulacije opada nivo serotonina, zbog čega se javljaju promenljivo raspoloženje i razdražljivost. Prilikom konzumiranja ovog slatkiša oslobađaju se endorfini, koji ne samo da deluju opuštajuće, već doprinose i mladolikom izgledu.

Kakao je poreklom iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade. Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu unutar belog mesa se nalazi 20-60 semenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.

Kakao, zbog svojeg sastava bogatog mineralima (posebno magnezijum) pomaže u borbi protiv stresa. Magnezijum je  odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od varenja , do rada srca i mozga.