B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Bolonjeze iz Bolonje...

autor: Gomex | 07.03.2019
Bolonjeze iz Bolonje...

Najveći broj turista prilikom planiranja putovanja u Italiju bira posetu vodenom gradu - Veneciji, starom Rimu, umetničkoj Firenci ili, pak, prestonici mode Milanu. Retko ko u tom trenutku pomisli na Bolonju. Međutim, ova priča dobija sasvim novo značenje kada se pomene kuhinja.

Zahvaljujući odličnom geografskom položaju regije Emilija-Romanja, njen glavni grad, Bolonja, može se pohvaliti vrhunskim jelima, pa putnici, pored istorijskog značaja, rado otkrivaju i kulinarsku moć ovog grada...

Tajna bolonjeze sosa

Bolonja polako postaje glavna turistička atrakcija, jer u njoj možete dobro da jedete, a onda vozom ili avionom da obiđete svaki deo prelepe Italije. Među bogatim ukusima posebno se izdvajaju špageti Bolonjeze. Iako na prvi pogled deluje da špagete Bolonjeze sadrže samo dva sastojka, paradajz i mleveno meso, one su znatno složenije. Naime, ovo jelo obuhvata više tehnika kuvanja. Počev od pripreme domaće testenine, zatim odabira vrste mesa, njegove količine, mlevenja, kao i izbora podloge za pripremu. Odnosno, od vrste zavisi da li će se sos spremati na maslacu, svinjskoj masti, maslinovom ili biljnom ulju.

Sledeći korak jeste izbor paradajza – svežeg, konzervisanog ili pirea. I na kraju tečnost u kojoj će se kuvati – vino, mleko, sok od paradajza ili supa. Najrasprostranjeniji recept koji se danas koristi za špagete Bolonjeze sadrži beli i crni luk, šargarepu, paradajz, paradajz sos, mleveno meso, origano, ulje, mleko i crveno vino. Prvo se na ulju proprže iseckani crni luk i narendana šargarepa. Kada puste sokove dodaje se beli luk i sveže meso. Slede paradajz sos, crveno vino i paradajz isečen na kocke. Da bi se postigao bolji ukus pri kuvanju se dodaje nekoliko kašika mleka.

Tradicionalno, bolonjeze sos se služi sa širokim rezencima, kao što su tagliatelle, pappardelle i fettuccine, ili šupljim poput rigatoni i penne, dok se širom svete ovaj sos preliva preko špageta. Verovali ili ne, špagete Bolonjeze su popularnije od pice. Nalaze se na 2. mestu kao jelo služeno u domovima Velike Britanije, a u Nemačkoj na 3. mestu po naručivanju u restoranima. Kolika je upotreba ovog sosa govori i podatak da nemačke porodice često kupovne soseve zamrzavaju kako bi mogli da ih koriste za više obroka.

Preteča špageta Bolonjeze

Preteča špageta Bolonjeze nastala je u 1. veku p.n.e. U početku to nije bio sos već meso kojim se punio hleb za jelo. Za nastanak čuvenog sosa zaslužni su Španci koji su u 16. veku sa novog kontinenta doneli paradajz. Smatra se da su, zapravo, nastale u gradu Imoli, u blizini Bolonje, te da su njihov značaj prvi uvideli Francuzi koji su voleli italijansku kuhinju. Prvi dokumentovani recept za sos pod nazivom “Bolonjeza” objavio je Pelegrino Artusi 1891. godine u svom kuvaru. Od sastojaka našli su se puter, pančeta, luk i šargarepa. On je istakao da se ukus može pojačati dodavanjem komada sušenih pečuraka, tartufa ili pilećih iznutrica, dok je za završnicu predložio kremastu pavlaku, testetinu srednje veličine i parmezan.