B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Aronija-Zdravlje, energija!

autor: Gomex | 21.02.2019
Aronija-Zdravlje, energija!

Lekovita svojstva aronije su vekovima bila poznata Indijancima. Aronija je listopadni žbun poreklom iz Severne Amerike, uvedena u Rusiju tek u kasnim 1800-im, a nakon toga i u zemlje srednje i istočne Evrope.

Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa su pune hranjivih materija i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude pregršt benefita za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje kroz bolju ishranu. Aronija kao lek je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a lekovitost aronije se trenutno naširoko proučava u laboratorijama širom sveta.

Aronija u borbi protiv gripa

Ako vaša ishrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i grip zaobilaziti u širokom krugu. Ona se bori protiv bakterija i virusa i jača imuni sitem. Aroniju su tradicionalno koristili Potavatomi Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju anti-virusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa naučnika iz Bugarske je otkrila da aronija zaista ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ako želite da lečite upale ili virusne infekcije, preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije, iako vam u ovome može pomoći i čaj.

Dnevno je preporučeno popiti do pola litra soka od aronije. Pritom, kod dece ta količina treba da je znatno manja. Deci je dovoljno do 200 mililitara soka od aronije dnevno. Preporučljivo je da se ovaj sok u najvećoj meri i najčešće pije ujutru i to bar pola sata pre doručka. Na taj način, organizam će najbolje iskoristiti sastojke kojima bude snabdeven prilikom konzumiranja ovog soka. Kao snažan antioksidans, aronija štiti organizam od mnogih degenerativnih oboljenja kao što su rak i srčana oboljenja, a takođe i usporava starenje.

Aronija kao anti-age tretman

Aronija koja se koristi u ishrani je izvrsni anti-age tretman, jer učestvuje u zaštiti kože od štetnih uticaja zagađivača, duvanskog dima, ultraljubičastog zračenja i drugih faktora koji dovode do toga da vaše telo proizvodi slobodne radikale koji škode organizmu, zeaksantin iz aronije štiti oči. Pored toga, aronija ima zaista širok spektar lekovitih dejstava i može se upotrebljavati za najrazličitije tegobe kao što su dijabetes, probavni problemi, prehlada itd.

Istraživači sa Univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspešnije boriti protiv raka. Prema istraživanju, pigmenti dobijeni iz crne šargarepe i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti. Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćki. Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.