Uskršnji praznici su jedan od najlepših perioda u godini. To je vreme kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima, kada uživamo u tradicionalnim uskršnjim jelima i slatkišima. Međutim, ako želite da dodate novu dimenziju ukusa vašoj uskršnjoj trpezi, preporučujemo vam da probate beli sos sa kuvanim jajima.
Ovaj sos se najbolje slaže sa kuvanim povrćem, piletinom, crvenim mesom, ribom i testeninom. Možete ga koristiti kao preliv za salate ili kao sos za razne vrste sendviča. Takođe, odličan je i kao preliv za slaniše i peciva...
Ukoliko želite da dodate malo uskršnjeg šarma vašem belom sosu sa kuvanim jajima, predlažemo da ga poslužite sa tradicionalnim uskršnjim jajima. Kuvana jaja se mogu iseći na kriške i poslužiti sa sosom kao deo predjela. Takođe, možete napraviti salatu od kuvanih jaja i poslužiti je sa belim sosom… Jedna od prednosti ovog jela je i to što se lako priprema. Potrebno je samo nekoliko sastojaka i oko 20 minuta. Ovaj sos je jednostavan, ali neodoljiv, te garantujemo da će oduševiti vaše goste i sjajno „začiniti” vašu uskršnju trpezu.
Beli sos se može kombinovati sa gotovo svim namirnicama i jelima. U nameri da obroku daju kremastu strukturu, izbalansiraju ukus i kreiraju jelo koje se topi pod nepcima, mnogi uključuju klasične bele sosove u svoje obroke. Nekoliko sastojaka, brza priprema i sjajan ukus razlog su da ovaj sos postane deo vaše uskršnje trpeze. Već prilikom prvog zalogaja, bićete sigurni da niste pogrešili. Kako biste sebi olakšali posao, ovaj sos možete napraviti unapred i čuvati u frižideru do tri dana. Prijatno!
Beli sosovi nastali su kombinacijom najrazlličitijih sastojaka i veoma su popularni u svetu. Ljubitelji kulinarstva neretko ih izvlače kao kec iz rukava, u nameri da kreiraju specijalitet koji budi sva čula.
Ukrasite i vi svoj uskršnji sto belim sosom sa kuvanim jajima i uživajte u ukusnim jelima sa porodicom i prijateljima. Uz ovaj sos, preporučujemo da poslužite i druge uskršnje specijalitete poput pletenice od testa, pečene piletine ili jagnjetine...
Sastojci:
4 tvrdo kuvana jajeta, 1 supena kašika ulja, 1 supena kašika senfa, oko pola tegle kiselih krastavaca, 1 kisela pavlaka i začini (biber, so, malo vegete).
Priprema:
Jaja kuvajte 10 minuta. Potrebno je da budu tvrdo kuvana. Pre ljuštenja, ohladite ih vodom. Zatim, jaja ubacite u blender, kao i sve ostale sastojke osim kiselih krastavčića i začina. Blendirajte dok ne dobijete homogenu smesu. Sada možete dodati kisele krastavce i začine. Probajte i eventualno dodatno začinite. Sos je spreman za posluživanje, ali ako vam vreme dozvoljava, ostavite ga da bar malo odstoji u frižideru. Beli sos sa kuvanim jajima možete poslužiti uz roštilj i sve vrste pečenja, ali i uz povrće, peciva i testenine… Ukoliko pripremate ribu, u sos na kraju dodajte i malo majoneza i belog luka.