Na tlu Evrope, ova biljka je poznata više od 4000 godina, a najstariji zapisi o upotrebi maka potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao “biljka veselja”.
Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda kako bi bili snažniji.
Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažavaju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje. Bogat je omega-6 masnim kiselinama koje mogu da uspore razvoj multiple skleroze, zaštite kardiovaskularni sistem, regulišu krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvoran je i u lečenju kožnih oboljenja. Štiti zdravlje srca, poboljšava vid, povećava protok krvi, reguliše varenje i jača kosti.
Sastojci:
• 2 žumanca
• 5 kašika šećera
• 1 kesica vanil šećera
• 2 kesice pudinga od vanile
• 100g mlevenog maka
• oko 1.5dl mleka
• 1 kesica želatina
• 200g šlaga
• 3dl kisele vode
• 100g kandirane
kore narandže
• 200g piškota
Priprema:
U posudu stavite žumanca, šećer, vanil šećer, puding i mak. Dodajte mleko, dobro izmešajte i nastavite da mešate na pari sve dok se ne zgusne. Želatin pripremite prema upustvu, šlag umutite sa kiselom vodom, umešajte otopljen želatin... U krem od maka umešajte šlag i kandiranu koru narandže. U manju posudu ili pleh stavite foliju, zatim naizmenično ređajte piškote i krem, tako da se piškote nađu na dnu i na vrhu. Ostavite da odstoji 2 do 3 sata na hladnom mestu.