B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Torta sa makom

autor: Gomex | 15.07.2021
Torta sa makom

Na tlu Evrope, ova biljka je poznata više od 4000 godina, a najstariji zapisi o upotrebi maka potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao “biljka veselja”. 

Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda kako bi bili snažniji.

Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažavaju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje. Bogat je omega-6 masnim kiselinama koje mogu da uspore razvoj multiple skleroze, zaštite kardiovaskularni sistem, regulišu krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvoran je i u lečenju kožnih oboljenja. Štiti zdravlje srca, poboljšava vid, povećava protok krvi, reguliše varenje i jača kosti.

 

Sastojci: 

• 2 žumanca

• 5 kašika šećera

• 1 kesica vanil šećera

• 2 kesice pudinga od vanile

• 100g mlevenog maka

• oko 1.5dl mleka

• 1 kesica želatina

• 200g šlaga

• 3dl kisele vode

• 100g kandirane 

  kore narandže

• 200g piškota

 

 

Priprema: 

U posudu stavite žumanca, šećer, vanil šećer, puding i mak. Dodajte mleko, dobro izmešajte i nastavite da mešate na pari sve dok se ne zgusne. Želatin pripremite prema upustvu, šlag umutite sa kiselom vodom, umešajte otopljen želatin... U krem od maka umešajte šlag i kandiranu koru narandže. U manju posudu ili pleh stavite foliju, zatim naizmenično ređajte piškote i krem, tako da se piškote nađu na dnu i na vrhu. Ostavite da odstoji 2 do 3 sata na hladnom mestu.