B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Tarta de Santjago

autor: Gomex | 07.05.2020
Tarta de Santjago

„Tarta de Santiago“ je kolač poreklom iz Galicije, koji vuče korene još iz srednjeg veka.

Punjenje se uglavnom sastoji od mlevenih badema, jaja i šećera, sa dodatnim aromama limunove kore, slatkog vina, brendija ili grožđa, u zavisnosti od recepta. 

Kolač iz Santjaga

Okruglog je oblika, a vrh kolača je ukrašen šećerom u prahu, sa otiskom krsta svetog Džejmsa koji je, kako kaže legenda, ovom kolaču i dao ime. Krst koji je tu kao ukras simbol je grada Santjaga de Kompostele, glavnog grada Galicije i ujedno poslednje stanice za hodočasnike koji pešice ili biciklom svake godine pređu tzv. Santjagov put (“Camino de Santiago”), dug oko 750km. Recept za ovu poslasticu nastao je 1577. godine.

Recept za tart de Santiago

Sastojci: 

500g mlevenih badema, 500g šećera, 7 jaja , 150g brašna, 100g maslaca, 50g šećera u prahu, 1 kašičica cimeta, 1 čaša slatkog vina, naribana limunova kora, brendi za aromu

Priprema:

Testo se pravi od jednog jajeta, maslaca, brašna i jedne kašike vode. Potrebno je sve dobro izmešati, a potom i razvući testo oklagijom. Okrugli pleh podmazan maslacem i brašnom prekrijte testom. Sa druge strane pomešajte u jednoj posudi mleveni badem sa šećerom, cimetom, limunovom korom, dodajući im slatko vino i 6 preostalih jaja, jedno po jedno. Umesto vina, pojedini recepti nalažu dodavanje jedne čašice brendija (kada je smesa gotova). Stavite u pećnicu na srednjevisoku temperaturu, dok se ne stegne i dok testo ne dobije zlatkastu boju. Da biste znali kad je gotovo, čačkalicom probušite testo i ako je izvučete suvu, kolač je spreman. 

Kada se ohladi, izvadite kolač iz pleha. Ukras se pravi sa posebnom modlom u vidu Santjagovog krsta, ali vi možete uzeti običan krst ili nacrtati na kartonu Santjagov krst i ostatak površine kolača posuti šećerom u prahu.