B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Španska „gapačo” supa

autor: Gomex | 31.03.2022
Španska „gapačo” supa

Španija je u samom vrhu najpopularnijih turističkih destinacija, a jedan od glavnih razloga je svakako hrana, kao i tradicija dobre, jednostavne španske kuhinje…

Temperament Španaca, njihov entuzijazam i strast za životom, ali i ljubav prema hrani umnogome su uticali da ova kuhinja bude prepoznatljiva i visoko kotirana u svetu.

Španska kuhinja

Španska kuhinja delom potpada pod mediteransku kuhinju, iako se delom razlikuje od nje, jer se u pojedinim delovima Pirinejskog poluostrva u većoj meri koriste meso i mesni proizvodi. Uz ribu i morske delicije, piletinu ili neko drugo meso, jela se mahom baziraju na pirinču, krompiru, paradajzu, paprici, leblebijama na jugu i pasulju na severu. Naravno, sve se priprema na maslinovom ulju, a ukus najčešće poboljšavaju beli i crni luk, dimljena paprika, šafran i lovor.

Španska „gapačo” supa

Sastojci:
200g kuvane ili konzervirane cvekle, 600g paradajza, 50g luka, 2 čena belog luka, 80g krastavaca, 80ml maslinovog ulja, 30ml balzamiko sirća, so i biber po ukusu, 550ml vode, 60-70g sira za posipanje,4 koluta krastavca za dekoraciju

Priprema:
Oljuštite i nasecite povrće na komade (ako krastavac ima seme, uklonite ga). Stavite povrće u duboku posudu sa visokim zidovima zajedno sa vodom i malo soli, pa pasirajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu. Potom dodajte i biber i balzamiko sirće (može i obično vinsko ili jabukovo) i malo soli (po ukusu) i ponovo nakratko uključite blender da se sve dobro integriše. Probajte i dodajte još sirćeta, soli ili belog luka, u skladu sa vašim željama i ukusom, pa čak i malo vode ako želite da “gaspačo” bude ređi. Poslužite u čašama ili činijama. Bitno je da jelo bude dobro rashlađeno i posuto sirom u finim mrvicama.Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i ukrasite sa kolutovima krastavca.