B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Semifredo

autor: Gomex | 18.06.2020
Semifredo

 „Semifreddo” je italijanska poslastica čije ime u doslovnom prevodu znači „poluhladan“ ili „polusmrznut“. Svrstava se u klasu deserta sličnih sladoledu.

Postoji više načina pripreme ali ukus je uvek fantastičan

Budući da su mu osnova slatka pavlaka, šećer i jaja, semifredo je jedan veoma fin zaleđeni mus. Semifredo se može pripremiti na više načina i u zavisnosti od toga kakve sastojke dodate njegovoj osnovi, takvog će biti i ukusa.

Može se poslužiti sa umacima od svežeg voća, karamela ili lešnikovog sirupa. Tradicionalno se poslužuje i sa bademovim kolačićima (Amaretti) ili kolačićima sa borovim orasima (Pignoli).

U Španiji, gde je desert poznat kao „Semifrio“, poslužuje se uz turon, vrstu nugata, koji se dodaje u smesu pre zamrzavanja ili se poslužuje sa strane.

„Marscapone“ (bogat slatki sir) takođe je čest sastojak koji se koristi da tekstura deserta bude gušća od italijanske verzije.

Semifreddo - Recept

Sastojci: 

4 žumanca, 6 kašika smeđeg šećera, 200g bele čokolade, 500ml slatke pavlake, 150g tamne čokolade, 150g keksa, 1 kašika ekstrakta vanile.

Priprema:

Žumanca umutite sa smeđim šećerom, pa stavita na paru. U zagrejanu smesu stavite izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Umutite slatku pavlaku, dodajte ekstrakt vanile i smesu sa jajima i belom čokoladom, pa sjedinite mikserom. Keks izlomite i ostavite četiri kašike sa strane. Podelite fil na dva dela, pa u jedan deo stavite izlomljeni keks, a u drugi čokolade. Obložite providnom folijom. Prvo sipajte drobljeni keks koji ste ostavili sa strane, zatim stavite fil sa čokoladom, a onda i fil sa keksom. Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na 3-4 sata.