B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Rajma masala pasulj

autor: Gomex | 21.05.2020
Rajma masala pasulj

Pasulj je veoma popularan u svim zemljama sveta, a zauzima i posebno mesto u vegetarijanskom načinu ishrane, te je samim tim dospeo na listu omiljenih jela u Indiji.

Začinjeni pasulj

U Indiji se skoro svako jelo zove Kari, jer ta reč znači umak, sos, ali i svako drugo jelo koje u sebi sadrži kari kao i ostale začine (kari začin je mešavina više začina). Pun naziv jela koje podrazumeva pasulj pripremljen na indijski način je „Rajma masala kari“. „Rajma“ (radžma) je u prevodu pasulj, a „masala“ znači mešavina začina, tako da bi možda najadekvatniji prevod bio - začinjeni pasulj. U većini indijskih jela se koriste razne kari paste, kao i Gi (prečišćeni maslac) koji jelima daje karakterističan miris i vrlo prijatan ukus.

Rajma masala pasulj

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica kima (ili kumina), 1 veći crni luk, 1 čen belog luka, 1 manji komad svežeg đumbira (1 - 2cm), 3 veća paradajza, 500g kuvanog šarenog pasulja, bareni pirinač po izboru.

Po pola kašičice: mrvljene ljute paprike, kurkume, čilija u prahu i po izboru možete dodati cimeta, karanfilića, muskatnog oraščića, bibera, aleve paprike i đumbira u prahu.

Priprema:

Obariti pasulj na maslinovom ulju, propržiti luk, dodati začine… Propržite kim (kumin), pa dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok lepo ne porumeni. Dodajte beli luk i rendani đumbir, popržite kratko, a zatim dodajte sitno iseckan paradajz i krčkajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša. Sipajte navedene začine (količine možete korigovati), izmešajte, pa dodajte pasulj, kratko propržite i nalijte vodu u kojoj se kuvao pasulj. Kuvajte desetak minuta. Ako pasulj nije dovoljno raskuvan, zrna možete izgnječiti kako bi se napravio lep sos. Posolite po ukusu. U zavisnosti od željene gustine, možete dodati još malo tečnosti. Preporuka je da se „Rajma masala“ služi uz obareni pirinač.