B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Punjena paprika

autor: Gomex | 16.07.2020
Punjena paprika

Punjene paprike smatraju se jednim od omiljenih tradicionalnih srpskih jela. Međutim, zanimljivo je da koliko je to jelo “naše“ - toliko je i grčko.

Punjene paprike su jednostavno, ali veoma popularno jelo na Balkanu. Svi vole da ih jedu, mada ne i da ih pripremaju, jer punjene paprike zahtevaju malo više truda i veštine da bi se dobro spremile.

Tajna ukusnih punjenih paprika

Napraviti ukusan nadev i valjano napuniti paprike suština je uspešnog procesa, uz dovoljno dugo krčkanje. Punjena paprika je veoma atraktivna za gastronomski aranžman i ukrašavanje. Na primer, može se paprika odseći u gornjem delu - tako da peteljka sa delom paprike, kao šeširić, bude poklopac. Za poklopac se mogu staviti i sir, slanina, šunka, peršun…

Recept za punjene paprike

Potrebni sastojci:


4 kašike brašna, prstohvat soli, prstohvat praška za pecivo, prstohvat sode bikarbone, 3 kašike mleka,  kašika maslinovog ili suncokretovog ulja, 1 kašika sosa od paradajza, šaka rendanog sira, nekoliko listova šunke ili kobasice, origano ili začin po želji

Priprema:

Dobro operite paradajz i paprike. Isecite vrh svake paprike i sačuvajte taj komad koji će kasnije služiti kao poklopac. Očistite paprike od semenki i posolite ih iznutra. Isto uradite i sa paradajzom (isecite samo vrh), ali ne tamo gde je bila peteljka, već sa druge strane. Kašikom polako ispraznite unutrašnjost paradajza, ali tako da kora i dalje ostane čvrsta i da je ne probušite. Posolite unutrašnjost. Središnji deo paradajza koji ste izvadili ostavite sa strane.

U jednu činiju iseckajte tikvicu, patlidžan (bez kore) i ubacite peršun, mentu, jedan krompir, biber i luk. Dodajte unutrašnjost paradajza (iseckano), pelat, maslinovo ulje, biber i so. Na kraju ubacite i kuvanu rižu i umešajte sve sastojke zajedno. Svaku papriku i paradajz punite jednom supenom kašikom smese koju ste pripremili. To znači da će vam trebati 10 kašika pirinča za pripremu. Kada ih napunite, stavite “poklopac” i postavite ih u jedan pleh.

Iseckajte dva krompira i popunite rupe između paprika i paradajza. Dodajte pola čaše vode u pleh i pecite sat vremena na 200 stepeni.