Predstavljamo vam jedan od istočnoevropskih uskršnjih recepata. Ukoliko vam se dopadne, ne čekajte sledeći Uskrs da ga ponovo primenite.
Svaki veliki praznik na svetu sa sobom nosi prazničnu tradiciju koja se po geografskim i etnološkim odrednicama znatno razlikuje. U eri lakog pristupa putem interneta dobro je ispratiti praznične trpeze raznih kultura i svetkovina.
Uskršnja trpeza može da preraste u pravo bogatstvo ukusa uz nekoliko pažljivo odabranih recepata za potpuni užitak. Ukoliko ste se umorili od uvek istih recepata (ruske salate i pečenja), dajte sebi šansu za eksperiment i pokušajte nešto što će učiniti da vaša uskršnja trpeza postane zaista jedinstveno gurmansko iskustvo.
Sos koji vam predstavljamo sjajno ide uz šunku i hladno pečeno meso, a u Poljskoj se Uskrs bez njega ne može ni zamisliti.
Sastojci:
1/2 šolje pavlake, 1/2 šolje majoneza, 1-2 tvrdo kuvana jajeta (iseckana), ½ - ¾ šolje iseckanog ukiseljenog povrća (po želji, krastavaca, turšije, pečuraka, rotkvica), 1 kašika rena, soli i šećera po ukusu, kao i sok od limuna ili sirćeta
Priprema:
U velikoj posudi izmešajte pavlaku i majonez, pa dodajte iseckana jaja i povrće. Umešajte ren i začinite po ukusu (solju, šećerom i sokom od limuna ili sirćetom). Stavite u frižider i poslužujte hladno.
Prijatno!