Poljska nacionalna jela su bigos, pirogi, kobasica, kotleti, golobki (rolnice od kupusa), zrazi (vrsta rolata), pečenje, kisela čorba od krastavca, čorba od pečuraka, čorba od paradajza, rosul (razne vrste variva od mesa), žurek (vrsta kisele čorbe od pšenice), flaki i boršč.
Bogata Poljska nacionalna kuhinja pod uticajem je naroda s kojima je bila u neposrednom kontaktu, a regionalno je vrlo raznolika. Tipične namirnice poljske kuhinje su: kiseli kupus, cvekla, krastavci, gljive, dimljene i ostale vrste kobasica. Meso je u Poljskoj posebno aromatično zbog korišćenja začina poput mirođije, kima, majorana, bibera i peršuna. Najpopularniji deserti su kolači i torte, a čašica votke posle dobrog ručka je poželjna i zbog toga što olakšava probavu.
Sastojci:
2 manja krompira, 2 srednja kisela krastavčića, malo putera, 100ml kisele pavlake, 1 kašičica brašna, 1l pilećeg ili povrtnog bujona, mirođija, so i biber.
Priprema:
U bujonu kuvati krompire, isečene na sitne kockice. Kisele krastavčiće iseći na kockice i kratko ih propržiti na malo putera, tek da omekšaju. Zatim ih dodati krompirima. Za kiseliji ukus, dodati kašiku tečnosti iz tegle u kojoj su stajali krastavci. U pavlaku umešati kašičicu brašna i dodati čorbi. Posoliti, pobiberiti i dodati iseckanu mirođiju. Služiti toplo.