B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Palačinke na francuski način

autor: Gomex | 19.03.2020
Palačinke na francuski način

Neki ih mažu džemom, čokoladnim kremom ili šećerom... Međutim, postoji jedna posebna vrsta - „Crêpes Suzette“..

Poseban ukus i posebna priča

„Crêpes“ je francuska reč za palačinke. U toj zemlji se gotovo obavezno odnosi na slatke palačinke, a „Crêpes Suzette“ su zaista omiljene. Za njihov nastanak se vezuje i poseban ukus, ali i posebna priča...

Naime, nastanak ovog specijaliteta dovodi se u vezu sa posetom Edvarda (sina kraljice Viktorije i budućeg kralja Britanije) Azurnoj obali. On je boravio u čuvenom restoranu i čekao je da mu posluže palačinke. Međutim desilo se nešto nepredviđeno. Kuvar je slučajno prosuo liker po njima, te su se palačinke flambirale. Pošto su (nakon početnog stresa) u kuhinji zaključili da je ukus fantastičan, odlučili su da ih posluže kao specijalitet, a sve ostalo je istorija.

 

Krep Suzet

 

Sastojci:

140g maslaca, 200g brašna, 100ml likera sa ukusom pomorandže, 500ml mleka, 3 jajeta

Priprema: 

Pomešajte brašno, jaja, dve kašike šećera i oko 40g topljenog maslaca. Postepeno sipajte mleko uz konstantno mešanje, sve dok ne dobijete homogenu masu bez gromuljica. Najbolje bi bilo da se smesa ohladi (oko sat vremena u frižideru). Ugrejte tiganj sa malo maslaca i pecite palačinke. Da se ne bi lepile, najbolje bi bilo da koristite tiganj dizajniran posebno za pečenje palačinaka. Palačinke držite poklopljene, kako bi ostale tople.

U jednu posudu stavite preostali maslac, šećer, sok od pomorandže, rendanu koru pomorandži, kao i liker, a onda sve to ujednačite na umerenoj temperaturi. Dobićete sirup kojim treba da prelijete palačinke presavijene na četvrt.

Voće i voćni sirup možete iskoristiti i za dekoraciju.