B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Neodoljivi Tres leches

autor: Gomex | 04.06.2020
Neodoljivi Tres leches

Originalni naziv ovog kolača je “Tres Leches” što u bukvalnom prevodu sa španskog znači „tri mleka“. U pitanju je jedna od poznatih svetskih poslastica, čiji se nastanak vezuje za Latinsku Ameriku.

U Meksiku se ovaj kolač posluživao u posebnim prilikama - obično na rođendanima i venčanjima. Iako se sa velikom sigurnošću može reći da je nastao u Meksiku, postoje i verovanja da je nastao u Nikaragvi, zemlji koja se nalazi u Centralnoj Americi.

Tres Leches-Recept

Za biskvit: 6 jaja, 100g šećera, 

200g brašna, pola praška za pecivo, 1 vanilin šećer

Za preliv: 400ml slatke pavlake, 300ml slatkog kondenzovnog mleka, 800ml mleka

Za karamel: 200g šećera, 50g putera, 50ml vode, 125ml pavlake za kuvanje, prstohvat soli

* Ono što je specifično je slatko kondenzovano mleko. Srećom, ono se može spremiti i kod kuće tako što se mleko skuva sa šećerom (kao za oblande).

Priprema:

Umutite belance sa šećerom i vanilinom. Dodajte žumanca, jedno po jedno, izmešajte pa lagano dodajte brašno sa praškom za pecivo. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 25 minuta, na 180 stepeni. Ohladite, izvadite iz tepsije i izbockajte viljuškom. Pomešajte tri vrste mleka, pa u kalup ulijte trećinu količine. Vratite biskvit okrenut naopačke. Ostavite biskvit da odstoji 10 minuta, pa prelijte ostatkom mleka i sačekajte da upije. Za preliv, šećer stavite u posudu, dodajte vodu i topite na laganoj vatri dok ne dobijete lepu karamel boju. Dodajte puter, slatku pavlaku i malo soli. Mešajte na srednjoj vatri dok se ne dobije jednolična masa. Nakon što je karamel gotov i malo se ohladio, prelijte karamel preko biskvita i ostavite u frižideru. Neka kolač bude dobro ohlađen pre posluživanja. Umesto karamela gore možete staviti šlag, posuti voćem, pistaćima i bademom.