B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Meksički pasulj

autor: Gomex | 09.09.2021
Meksički pasulj

Pasulj je vrlo hranljiva namirnica. Osim što sadrži velike količine proteina, ovo povrće smatra se i jednim od najboljih izvora vlakana, koja imaju vrlo blagotvorna dejstva na srce i probavni sistem.

Zbog čega je pasulj dobar za zdravlje?

Ukoliko ste se pitali čime biste mogli da zamenite meso u svojoj svakodnevnoj ishrani, upravo pasulj je naša preporuka. Kada se kombinuje sa integralnim žitaricama poput pšenice i smeđeg pirinča, zaista može da pruži dovoljnu količinu proteina koja je približna unosu proteina iz mesa ili mlečnih proizvoda. Jedna porcija kuvanog pasulja daće vam 15g proteina i za razliku od ostalih namirnica koje daju gvožđe, pasulj ne sadrži masti i manje nas “opterećuje” kalorijama. 

Pretpostavlja se da su sve vrste pasulja potekle od sorte kojoj je domovina bila južnoamerička država Peru. Iz ove zemlje se pasulj širio po Južnoj i Srednjoj Americi, a u Evropu su ga doneli španski istraživači u 15. veku.

S obzirom na to da je ukusan, a pritom i prilično jeftin izvor zdravih proteina, on je postao popularan u mnogim kulturama širom sveta. U današnje vreme, najveći komercijalni proizvođači pasulja su Kina, Indija, Brazil, Indonezija i SAD.

Meksički pasulj

Sastojci: 

700g šarenog pasulja, 8 glavica crnog luka, 6 čenova belog luka, 4 crvene paprike, 2 zelene paprike, 2 ljute paprike, 1kg mlevene junetine, 250g slanine,  malo tucane paprike, so, biber, 1/2l paradajz-soka, 2 kašike meda.

Priprema:

Pasulj obarite i osušite od vode. Luk isecite na rebarca i dobro izdinstajte na masti. Dodajte papriku isečenu na trake i ljutu papriku. Kad paprika omekša, dodajte beli luk, slaninu i začin. Dinstajte desetak minuta, pa dodajte mleveno meso. Kad je meso pri kraju, dodajte pasulj i sok od paradajza. Zatim dodajte i med, pa sve dobro izmešajte i dospite malo vode. Na kraju sve zapecite u rerni, na 150 stepeni. Za to će vam trebati 15-ak minuta.