Marokanska kuhinja obiluje opojnim začinima i egzotikom. U njoj se prepliću jevrejska, arapska i španska kuhinja, te je stvoren autentičan spoj ukusa. Čuvene su i tradicionalne marokanske poslastice napravljene od najfinijih sastojaka.
MSEMEN je vrsta tanke četvorougaone palačinke, koja se služi sa medom i puterom i često se jede za doručak.
M’HANNCHA (što znači „zmija“) tradicionalni je marokanski desert specifičnog oblika. To je pita sa slatkim bademom, začinjena cimetom i pomorandžinom vodicom.
BAGHRIR su „palačinke sa 1000 rupica”. Specifično se prave tako da ostanu rupičaste, a med i maslac se naknadno dodaju.
KAAB EL GHZAL je tradicionalni marokanski kolač čije ime znači „gazelini rogovi“. Ovaj kolač se priprema od lisnatog testa i puni se pastom od badema i šećera. Umesto slatkiša, Marokanci često vole da se zaslade voćem kao što su banane, pomorandže, limun, nar, urme, smokve…
Torta za koju vam donosimo recept zove se „Maroko” iako ne potiče iz ove zemlje. Ipak, to vas neće sprečiti da tokom degustacije zamislite da ste na severu Afrike i da kraj obale uživate u ukusu ove poslastice, uz miris Atlantika i zalazal velikog crvenog sunca.
Sastojci:
750ml mleka, 3 kesice pudinga od vanile, 250g šećera, 250g margarina, 300g čokolade, 300g plazma keksa (1/2 lomljeno, 1/2 mleveno), 200g lešnika (1/2 mleveno, 1/2 u komadu), 4 kesice šlaga.
Priprema:
Skuvajte puding u mleku sa polovinom pripremljenog šećera (125g). Ostavite ga da se ohladi. Umutite margarin sa drugom polovinom šećera i otopljenom čokoladom. Potom sve sjedinite i dobro umutite. Masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte keks i mleveni lešnik, pa formirajte koru. Na nju naređajte cele lešnike i nanesite na drugu polovinu kore koja služi kao fil. Odozgo stavite slag.