B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Marmelada od luka

autor: Gomex | 19.05.2022
Marmelada od luka

Francuska kuhinja je oduševljavala i drevni Rim. Priča se da je i sam Gaj Julije Cezar obožavao galska jela, pogotovo guščje meso i sireve. Međutim, pravi procvat francuske kuhinje desio se za vreme Luja XIV.

Luj XIV je uveo apsolutistički dvorski pravilnik, takozvani francuski način posluge. Tačno se znalo gde ko sedi za stolom, a sva jela su služena istovremeno. Raskošni specijaliteti, dela majstora kuhinje, postali su deo predstave koja je, između ostalog, za cilj imala i veličanje vladara…

Tajna francuske kuhinje

Iako je francuska kuhinja poznata po svojoj eleganciji i finoći jela, evidentno je da čovek na kraju obroka ne oseća bol u stomaku. Sve je savršeno proračunato, iako određene kombinacije ukusa katkad mogu delovati dosta čudno. U francuskim jelima retko ima masti, svinjske ili druge. U te svrhe se koriste maslac ili ulje. Danas, u vreme francuske kuhinje novog doba, čak i maslac često biva zamenjen lakšim biljnim uljima. 

Marmelada od luka 

Sastojci: 
500g crvenog luka, 200ml belog vina, 50g maslaca, 1 kašika meda, 1 kašika šećera, 1 kašika sirćeta, 2 prstohvata soli, 1/2 kašičice bibera

Priprema:
Luk isecite na kolutove i pržite ga u maslacu, 30-ak minuta, na srednjoj vatri, dok ne dobije tamno braon boju. Mešajte bez prestanka, kako luk ne bi izgoreo. Dodajte vino, pa ringlu smanjite na minumum i 30 minuta dinstajte luk pod poklopcem. Dodajte so, biber, med i sirće. Dinstajte još 10 minuta. Servirajte toplo ili hladno, sa isečenom šunkom i plavim sirom.