Kuglof je jedan od najstarijih modelovanih kolača na svetu. Sam nastanak kolača karakterističnog oblika seže daleko u prošlost, pre više od 2.000 godina. Na arheološkom nalazištu rimskog vojnog logora u okolini Beča pronađen je kalup koji se smatra ranim prototipom današnjeg kalupa za ovaj kolač.
Danas poreklo kuglofa svojataju i Francuzi i Austrijanci. Sudeći po imenu, pripada Austriji, ali francuska pokrajina Alzas ima festival kuglofa, pa je moguće da su ga upravo stanovnici ovog regiona Francuske osmislili i prvi pripremili.
Prema nekim pričama, nakon neuspešne opsade Beča i odlaska Osmanlija s tog prostora, peći u austrijskoj prestonici uopšte se nisu gasile, nego su se konstantno pripremale poslastice u čast pobede, pa je osim vanillin-kiflica i kroasana, osmišljen i izrađen kuglof, kolač koji izgledom podseća na turban turskog sultana, kako bi bio proslavljen kraj osmanske opsade. Na taj način bečki poslastičari simbolično su označili pobedu.
Sastojci:
5 jaja, 250g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 250g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašika ulja, 1 kašika soka od limuna, 400g mešanog suvog voća po izboru.
Priprema:
Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Odvojite žumanca i belanca. Belanca umutite u čvrst sneg sa par zrna soli. U posudu sa žumancima dodajte šećer i vanilin šećer i to dobro umutite da se šećer malo rastopi. U to zatim dodajte ulje i limunov sok pa još mutite. Nakon toga dodajte i brašno sa praškom za pecivo (dobro sjedinite pošto će to biti gusta masa). Zatim dodajte suvo voće, promešajte i na kraju lagano umešajte sneg od belanaca.
Masu sipajte u kalup za kuglof podmazan maslacem i pecite u zagrejanoj rerni na 170*C oko 50-60 min. Obavezno proverite čačkalicom u sredini kuglofa da li je pečen. Ostavite kuglof u kalupu da se hladi i secite ga tek kad se ohladi. U testo možete dodati 1 čep ruma ili malo cimeta, po ukusu.