B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kuglof sa suvim voćem

autor: Gomex | 17.12.2020
Kuglof sa suvim voćem

Kuglof je jedan od najstarijih modelovanih kolača na svetu. Sam nastanak kolača karakterističnog oblika seže daleko u prošlost, pre više od 2.000 godina. Na arheološkom nalazištu rimskog vojnog logora u okolini Beča pronađen je kalup koji se smatra ranim prototipom današnjeg kalupa za ovaj kolač.

Poreklo kuglofa

Danas poreklo kuglofa svojataju i Francuzi i Austrijanci. Sudeći po imenu, pripada Austriji, ali francuska pokrajina Alzas ima festival kuglofa, pa je moguće da su ga upravo stanovnici ovog regiona Francuske osmislili i prvi pripremili.

Prema nekim pričama, nakon neuspešne opsade Beča i odlaska Osmanlija s tog prostora, peći u austrijskoj prestonici uopšte se nisu gasile, nego su se konstantno pripremale poslastice u čast pobede, pa je osim vanillin-kiflica i kroasana, osmišljen i izrađen kuglof, kolač koji izgledom podseća na turban turskog sultana, kako bi bio proslavljen kraj osmanske opsade. Na taj način bečki poslastičari simbolično su označili pobedu.

Recept za Kuglof sa suvim voćem

Sastojci:

5 jaja, 250g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 250g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašika ulja, 1 kašika soka od limuna, 400g mešanog suvog voća po izboru.

Priprema: 

Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Odvojite žumanca i belanca. Belanca umutite u čvrst sneg sa par zrna soli. U posudu sa žumancima dodajte šećer i vanilin šećer i to dobro umutite da se šećer malo rastopi. U to zatim dodajte ulje i limunov sok pa još mutite. Nakon toga dodajte i brašno sa praškom za pecivo (dobro sjedinite pošto će to biti gusta masa). Zatim dodajte suvo voće, promešajte i na kraju lagano umešajte sneg od belanaca.

Masu sipajte u kalup za kuglof podmazan maslacem i pecite u zagrejanoj rerni na 170*C oko 50-60 min. Obavezno proverite čačkalicom u sredini kuglofa da li je pečen. Ostavite kuglof u kalupu da se hladi i secite ga tek kad se ohladi. U testo možete dodati 1 čep ruma ili malo cimeta, po ukusu.