B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kineske čarolije

autor: Gomex | 05.11.2020
Kineske čarolije

Često poručujemo kinesku hranu ili odlazimo u restorane gde se ona servira i konzumiramo je kao svaku drugu, dok za Kineze sam odabir namirnica, njihovo kombinovanje, način pripreme, serviranja i konzumiranja imaju posebna značenja.

Svaki ukus je povezan sa određenim organom u ljudskom telu

U kineskoj kuhinji, specijalna pažnja se posvećuje spoznaji prirode hrane. Kinezi veruju da svaki ukus pojedinačno može biti povezan sa određenim organom u ljudskom telu. Stoga, konzumiranjem određenog proizvoda, možemo uticati na oslabljeni organ. Na primer, zeleni krastavac ima blagotvorno dejstvo na jetru i creva, crveni paradajz leči srce i krvni pritisak, a beli luk deluje na pluća.

Takođe se veruje da osoba koja priprema hranu prenosi svoju energiju na jelo, te je bitno da nije pod uticajem negativne energije, kako bi hrana bila ukusna, a pre svega zdrava. Svako jelo treba da sadrži svih 5 ukusa, pri čemu se smatra da slatki, kiseli i ljuti ukusi poseduju podmlađujuće „jin” svojstvo; dok slani i gorki ukusi poseduju zagrevajuću prirodu „jang”-a. Proces pripremanja hrane funkcioniše na sličan način. Jin hrana, kada se kuva na pari, ohladiće telo, a jang hrana, kada se peče na žaru, zagrejaće telo - veruju Kinezi.

Kineska piletina sa povrćem

Sastojci:

2 pileća filea, 1 pakovanje kineske mešavine, 4 kašike soja sosa, 1 šolja pirinča 5 kašika brašna, ostalih začina po želji

Priprema:

U slanu ključalu vodu stavite pirinač. Preporučuje se kuvanje na umerenoj temperaturi da se zrna ne raskuvaju. Pre serviranja, ocedite pirinač. Pileći file narežite na kockice veličine zalogaja. Stavite u manju posudu, prelijte soja sosom, malo posolite ili dodajte vegetu, ali vodite računa da je soja sos dosta slan. Začinite po želji.

Uz ovakvu piletinu se dobro slaže malo mlevenog kima, kao i đumbir. Ne preterujte sa začinima, jer je suština kineske kuhinje u jednostavnosti ukusa. Izmešajte meso da se soja sos i začini ravnomerno rasporede po mesu. Zatim, komadiće uvaljajte u brašno, tako da budu obloženi sa svih strana. U voku ili velikom teflonskom tiganju zagrejte 5-6 kašika ulja. 

Naglo propržite piletinu, ne duže od tri minuta. Mešajte da bi se piletina ravnomerno ispržila. Dodajte kinesku mešavinu povrća, izmešajte i poklopite. Kuvajte 7-8 minuta. Povremeno promešajte. Na kraju dodajte jednu kašiku soja sosa i dosolite po ukusu.