B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kineska kuhinja

autor: Gomex | 30.07.2020
Kineska kuhinja

Pojam kineske kuhinje obuhvata više različitih stilova iz kineskih regija i pokrajina. U pitanju su: Kantonski, Sečuanski, Pekinški i Šangajski stil.

Kantonski stil

Ovaj stil drži se izreke da je jestivo sve što se kreće. Kanton je inače trgovačko središte koje se susrelo sa mnogim kulturama i obiluje raznolikim namirnicama i hranom. Specijaliteti podrazumevaju pripremu žive hrane, jer veruju da što je hrana svežija, to će biti i manje začinjena i ukusnija. 

Sečuanski stil

Poznat je po jelima bogatog i jakog ukusa. To su ljuta i začinjena jela. Testenina se pravi ručno od slatkog krompira i kuva se u supi od svinjskih kostiju i creva koja daju poseban ukus. 

Pekinški stil

Ovaj stil ima svoje karakteristike i sastoji se od mesa. Odlikuje ga duboko prženje i pečenje, kao i dinstanje.

Šangajski stil

Mešavina je različitih načina kuvanja šangajskog regiona, a specifičan je po teškim i jako začinjenim jelima. Ovaj kuvarski stil zovu kuhinjom ribe i riže.

Piletina sa povrćem

Sastojci:

500g otkoštenog belog mesa, 2 šargarepe, 1 tikvica, ¼ glavice kupusa, 100ml soja sosa, gustin, 4 kašike hladne vode, pirinač. Marinada: 5 kašika soja sosa, 1 veći čen belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica začinske paprike, 1 kašičica kurkume, pola kašičice mlevenog bibera, pola kašičice soli

Priprema:

Belo meso isecite na kockice. U manjoj posudi sjedinite sve sastojke za marinadu. Ubacite isečenu piletinu, promešajte, poklopite i stavite u frižider (dok spremate povrće). Šargarepu presecite na pola, po dužini, a tikvicu na četiri dela. Zatim, šargarepu i tikvicu isecite na tanke prutiće, praziluk isecite na krugove, a kupus kao za salatu. U dublji tiganj sipajte samo jednu kašiku maslinovog ulja i stavite ga da se dobro zagreje. Izručite piletinu sa marinadom i pržite je dok ne postane lepljiva. Isprženo meso stavite u dublji tanjir i držite ga na toplom. U tiganj dodajte isečenu šargarepu, tikvicu i praziluk. Povrće pržite 3 minuta, uz često mešanje. Dodajte kupus i vratite meso u tiganj. Promešajte i pržite još 2 minuta. U dublju šolju sipajte soja sos, hladnu vodu i gustin, pa dobro promešajte da ne ostanu grudvice od gustina. Sipajte u tiganj i sjedinite sve sastojke. Sklonite sa vatre i poslužite sa pirinčem.