B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kanadski Paprikaš sa sajderom

autor: Gomex | 23.04.2020
Kanadski Paprikaš sa sajderom

Kanada je ogromna i njeni stanovnici dolaze sa svih strana sveta, pa je nemoguće generalizovati i izdvojiti tipičnu kanadsku kuhinju, ali se može reći da je moderna kuhinja ove zemlje inovativna i pomalo avangardna. 

Gastronomske čarolije kanadske kuhinje

Gastronomske čarolije posebno karakteristične za Kanadu su dimljeni rep od dabra i sirup od javora (čiji se list nalazi i na zastavi ove zemlje)... Za ovu priliku smo ipak odabrali nešto malo manje egzotično, ali veoma popularno među tamošnjim stanovnicima.

 

Paprikaš sa jabukama i sajderom

 

Sastojci:

4 pileća bataka, 1 zelena jabuka, 250ml sajdera, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 paradajz, 400g krompira, 2 čena belog luka, 1 lovorov list, biber - po ukusu, 1 kašičica aleve paprike, 80ml ulja, 500ml vode, so po ukusu

Priprema: 

Crni i beli luk je potrebno samleti u blenderu, zajedno sa paprikom. Pržite 4-5 minuta na slaboj do umerenoj vatri u ulju, sa prstohvatom soli. Paradajz oljuštite i zajedno sa šargarepom pretvorite u pire pomoću blendera ili uređaja pogodnog za to. Dobijenu smesu priključite smesi sa lukom, zajedno sa lovorovim listom i alevom paprikom, a zatim dodajte batake i sve pržite još 4-5 minuta. Nalijte sajder i kuvajte dok ne ispari alkohol, nakon čega ćete sipati i vodu, prethodno zagrejanu, da se proces kuvanja ne bi zaustavio. Dodajte so i alevu papriku, pa ostavite da jelo vri 25 minuta. Ukoliko se nivo vode značajno smanji, dolijte još malo. Oljuštite krompir i isecite krompir i jabuke na krupnije komade. Za ovo jelo biramo zelene jabuke, jer su slatko-kisele, ali mogu da se koristi i druge. Nakon što istekne 25 minuta, stavite krompir, a nakon 10 minuta i jabuke. Kuvajte pod poklopcem još 10 minuta ili dok sastojci potpuno ne omekšaju. Jelo se servira vruće, posuto peršunom ili iseckanim strukovima mladog luka.