B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Hačapuri-tradicionalni gruzijski hleb

autor: Gomex | 02.07.2020
Hačapuri-tradicionalni gruzijski hleb

Hačapuri je gruzijsko nacionalno jelo koje se služi u restoranima, ali se prodaje i kao brza hrana.

Nacionalni dan Hačapurija

Na inicijativu Gastronomskog udruženja Gruzije, 27. februar je proglašen nacionalnim danom hačapurija, koji je veoma popularan i u drugim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

U Rusiji, pod tim imenom se pronalazi obično lisnato testo punjeno sirom, dok isto takvo testo punjeno mesom nazivaju „samsa“. 

Postoji podatak da je tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine pojedeno čak 175.000 hačapurija. Jasno je da popularnost ovog jela prevazilazi granice regiona iz kog potiče. U prilog tome govori i činjenica da je sve popularniji i u Izraelu, gde ga obično prave gruzijski Jevreji.

Ima više vrsta ove lepinje, jer recepti variraju u zavisnosti od toga iz kog regiona u Gruziji dolaze. Ovaj tradicionalni gruzijski hleb sa sirom kod nas bi se verovatno zvao „lepinja sa sirom“ jer im se tekstura u preseku puno ne razlikuje.

Hačapuri-Recept

Sastojci:

300g brašna, 100ml mlakog mleka, 100ml mlake vode, 5g suvog kvasca, 1/2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 3 kašike ulja 

Fil:

150g sitnog ili tvrdog belog sira, 150g kačkavalja ili sira po ukusu, 50ml mleka, 2 jajeta (jedno za premazivanje i jedno u sredini), 2 parčeta putera

Priprema:

Od navedenih sastojaka umesite elastično testo, pokrijte krpom i ostavite da raste 15-20 minuta. Naraslo testo samo malo premesite i podelite na 2 dela. Od svakog dela testa oklagijom formirajte krug i sa obe strane u polukrug stavljajte rendani sir. Rolajte testo sa obe strane, a kad se krajevi spoje, formirajte testo u obliku čamca. Stavite formirane čamce na pek papir u plehu. 

Fil:

Narendajte sir po ukusu, promešajte i dodajte malo mleka. Pripazite da sirevi ne budu preslani. Birajte jedan slani i jedan manje slan sir. Praznine „čamca“ popunite sirom, zatim premažite okvire umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta, na 200 stepeni. Izvadite pleh iz rerne i u sredinu stavite jedno žumance ili celo jaje. Dodajte po komad putera koji će se rastopiti. Pecite još 2-3 minuta, jer jaje treba da bude mekano. Jelo se služi toplo, uz čašu jogurta i ljutu papričicu (po ukusu).